Nemuritorii de pe Valea Gurghiului

Apropo.ro / 28.09.2007, 19:59
Nemuritorii de pe Valea Gurghiului
În ediţia de duminică, 30 septembrie, a emisiunii “Te vezi la Ştirile PRO TV”, telespectatorii îl pot însoţi pe Cristian Tabără într-un loc special, pe Valea Gurghiului, unde localnicii din cinci localităţi şi-au pus straie de sărbătoare şi s-au adunat pentru a spune lumii întregi povestea lor.

La Festivalul tradiţiilor, obiceiurilor, voiei bune şi aerului curat din Valea Gurghiului, Cristian Tabără a degustat bucate tradiţionale, a încercat să făurească viori, să cînte la corn şi a întîlnit oameni atît de pitoreşti încît pot fi cu uşurinţă consideraţi obiective turistice. Cei din Valea Gurghiului, zona cu aerul cel mai pur din ţară şi cu stratul de ozon cu cea mai mare densitate din Europa, sînt foarte conştienţi de valoarea lucrurilor pe care le au de oferit, drept pentru care şi-au propus să facă un sat alegoric tradiţional transilvănean. Localnicii din Hodac, Ibăneşti, Gurghiu, Reghin sau Solovastru au astfel ocazia să arate tuturor obiceiurile şi meşteşugurile pe care le-au păstrat de sute de ani şi de care sînt atît de mîndri. La cei 104 ani ai săi, Marton Mihaly poate da oricui lecţii despre ce înseamnă să ai poftă de viaţă. Căci, chiar şi la această vîrstă, Marton Mihaly nu se dezlipeşte de pipă, palinca i-a plăcut întotdeauna “mai bine ca laptele mamii”, iar o fripturică bine împănată a fost întotdeauna apreciată. Numai cu “muierile” a “lăsat-o mai moale”, căci “alea a trecut…”.

O mîndrie a Reghinului şi chiar a României o constituie viorile fabricate pe Valea Gurghiului. Cristian Tabără a aflat chiar de la cel care se află în spatele acestui succes, Vasile Gliga, povestea viorilor. Artişti populari, potcovari, tăietori de lemne şi fabricanţi de sticlă au fost cu toţii prezenţi în satul alegoric transilvănean pentru că au înţeles că doar tradiţia este cea care le asigură o identitate. Însă, ca la orice sărbătoare, foarte apreciate au fost locurile în care se gătea şi degusta mîncare tradiţională din zonă. Tocana de ceapă cu slănină şi mămăligă, păstrăvii afumaţi, racii, caşul, cîrnaţii proaspeţi, castanele şi dovlecii sînt bucate care, cu siguranţă, îi vor face pe cei care trec pe acolo să revină. La festival, Cristian Tabără i-a întîlnit şi pe Jennifer şi Graham Robinson, doi englezi care, în faţa ceaunului cu tocană de ceapă, păreau să fi uitat şi de Uniunea Europeană şi de afacerile cu care veniseră în zonă. “Noi sînt ţăran englez şi amu la Valea Mureş e casa mea”, spune Graham Robinson, convins definitiv de frumuseţea locurilor. De voia bună s-au ocupat şi Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi trupele Phoenix şi Taxi.