Nerecunoșterea mirosurilor, simptom al Alzheimer

Apropo.ro / 12.07.2007, 15:51
Nerecunoșterea mirosurilor, simptom al Alzheimer
Dificultatea de a recunoaște mirosuri familiare poate fi un semn premergator degenerarii cerebrale specifice maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în ediția din luna iulie a Archives of General Psychiatry, transmite AFP. Cercetatorii știau deja de mai mult timp ca

Dificultatea de a recunoaște mirosuri familiare poate fi un semn premergator degenerarii cerebrale specifice maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în ediția din luna iulie a Archives of General Psychiatry, transmite AFP.

Cercetatorii știau deja de mai mult timp ca primele leziuni ale acestei degenerari cerebrale incurabile apar în zona creierului asociata cu simțul olfactiv.

Pentru acest studiu, cercetatorii au testat capacitațile mintale ale unui numar de 589 de persoane, cu vârste cuprinse între 54 și 90 de ani. Voluntarilor li s-a cerut sa identifice 12 arome obișnuite, precum cele de lamâie, ciocolata, piper negru, banana, benzina sau sapun.

La începutul studiului, în 1997, nici unul dintre subiecți nu suferea de tulburari cerebrale. Voluntarii au fost supuși anual unor examene clinice și neurologice, pâna în 2002.

În timpul celor cinci ani, testele olfactive au demonstrat ca persoanele care au facut cel puțin patru greșeli de identificare a mirosurilor au prezentat cu 50% mai multe riscuri de a suferi de probleme cerebrale fața de subiecții care au facut o singura eroare.

Cercetatorii au analizat rezultatele ținând cont de vârsta, sex, nivelul de educație, antecedente medicale (infarct, accident cerebral), dependența de fumat.

Profesorul Robert Wilson de la facultatea de medicina Rush din Chicago, principalul autor al studiului, a declarat ca legatura neurobiologica între simțul olfactiv și vârsta mai trebuie aprofundata.