Netoiu a cerut 4 milioane de dolari

Apropo.ro / 11.01.2002, 08:14
Netoiu a cerut 4 milioane de dolari
Ilie Balaci ar fi dispus sa ofere maximum 3 milioane de dolari pentru preluarea Universitatii Craiova. Negocierile dintre cei doi vor continua, avîndu-l pe Nicu Gheara drept mediator Desi miercuri, la ora 17:00, anuntase ca pleaca la Craiova, întrucît nimeni din anturajul lui Ilie Balaci

Ilie Balaci ar fi dispus sa ofere maximum 3 milioane de dolari pentru preluarea Universitatii Craiova. Negocierile dintre cei doi vor continua, avîndu-l pe Nicu Gheara drept mediator

Desi miercuri, la ora 17:00, anuntase ca pleaca la Craiova, întrucît nimeni din anturajul lui Ilie Balaci nu l-a chemat la tratative privind preluarea Universitatii de catre „Printul desertului”, Gigi Netoiu n-a mai plecat la drum alaltaseara. Chiar cînd îsi facuse bagajele, el a fost cautat prin telefon de Nicu Gheara, care l-a rugat sa ramîna în Bucuresti pentru a afla care-i sînt pretentiile financiare. Înainte de a spune ce vrea pentru a ceda clubul din Banie, patronul oltenilor a trecut pe la restaurantul „Doi Cocosi”, unde a purtat o discutie cu Ioan Becali, impresarul marii majoritati a fotbalistilor de la „Stiinta” si cel care l-a sfatuit mereu înaintea luarii unei decizii importante.

Apoi, l-a sunat pe Gheara, informîndu-l, se pare, ca e dispus sa paraseasca imediat Cetatea Banilor daca primeste o suma în jurul a 4 milioane de dolari. Fostul sau partener de la Universitatea i-a transmis lui Balaci doleanta „Comandantului”, dialogul între acesta si Ilie purtîndu-se ore bune doar prin intermediul lui Gheara. Actualul proprietar al clubului si posibilul cumparator au evitat sa dea ochii unul cu celalalt, relatiile dintre ei fiind în continuare reci, în ciuda faptului ca de la conflictul în urma caruia „Marele Blond” a demisionat a doua oara de la cîrma juvetilor au trecut 9 luni. În jurul orei 3:00 dimineata, Netoiu a discutat „face to face”, vreme de aproximativ 45 de minute, cu Gheara la discoteca Space, însa numai dupa ce Balaci a parasit localul unde petrecuse seara cu bunul sau prieten.

Stratagema lui Netoiu

Surse autorizate vorbesc de faptul ca fostul idol al Olteniei nu vrea sa-i plateasca lui „nea Gigi” decît maximum 3 milioane de dolari, negocierile urmînd a fi reluate în momentul revenirii patronului în Bucuresti. Desi a declarat în mai multe rînduri ca s-ar multumi si cu 2,5 milioane $, e posibil ca Netoiu sa fi cerut aproape dublu pentru a-l face pe Ilie sa renunte din start la orice tentativa de preluare a echipei sale de suflet. Strategema se pare ca nu a tinut, Balaci acceptînd sa trateze în continuare, fara a se speria de pretul aruncat la prima strigare. De altfel, în discutiile purtate miercuri noaptea, „Comandantul” ar fi spus ca vrea atît de multi bani întrucît îi va preda clubul fara nici o datorie, aici fiind incluse si cele peste 30 de miliarde de lei, restante acumulate în ultimii 7 ani catre Primarie, Directia de Finante Publice si asa mai departe. O alta conditie pusa de Netoiu pentru a ceda „Stiinta” chiar în aceasta iarna a fost ca noul proprietar sa nu renunte la nici un jucator din actualul lot cel putin pîna la finalul acestui campionat. „Eu o sa încerc sa mai transfer cîtiva, dar pe restul îi platesti pîna la vara”, ar fi spus el, spre dezamagirea „Printului”, care voia sa scape imediat de toti „rocaristii”.

Oficial, la conferinta de presa de ieri Gigi Netoiu a spus doar ca „l-am informat pe Nicu Gheara de pretentiile mele si acum astept sa vad daca Balaci va face vreo oferta concreta. La o adica, mai las de la mine, pentru ca, sincer, m-ar bucura ca Ilie sa preia Craiova. Nu vreau decît banii pe care i-am investit, nimic în plus. Îmi pare rau ca nu pot realiza la Universitatea ce mi-am propus, dar nu poti sta într-un loc unde toata lumea e împotriva ta”.

Ce ar cumpara Balaci?

În pretul cerut „Printului” intra lotul de jucatori, dar si o multime de datorii catre stat

Indiferent cît va oferi Ilie Balaci pe Universitatea, în cazul în care se va realiza aceasta tranzactie, interesant e ce va cumpara de fapt fostul lider al „Craiovei Maxima”. În afara proprietatii asupra numelui echipei si a unui lot de jucatori, cît de consistent urmeaza a se stabili ulterior, Ilie nu va primi nimic. Sau, mai degraba, datorii. Si asta pentru ca stadionul „Ion Oblemenco” nu este în proprietatea clubului, ci a Primariei si a Ministerului Turismului si Sportului, urmînd a plati chirie pentru a-l folosi. Cantonamentul din Lunca Jiului este de asemenea al Directiei Judetene de Turism si Sport, iar sediul clubului din strada

Unirii al Primariei

Daca la capitolul proprietati Universitatea sta prost, la capitolul debite e fruntasa. Cifra exacta a datoriilor probabil ca n-o cunoaste nimeni, dar cu siguranta ea depaseste 30 de miliarde, adica aproximativ un milion de dolari. Aceste restante n-au fost acumulate numai în timpul domniei lui Netoiu, majoritatea fiind din perioada în care clubul a fost pastorit de George Constantin Paunescu si George Ilinca. Cine trebuie sa achite debitele nu se stie exact, doar actionarii care s-au perindat de-a lungul timpului fiind în posesia adevarului. „Daca atunci cînd Universitatea a trecut de la un patron la altul s-au preluat si activele, si pasivele, domnul Netoiu trebuie sa plateasca”, a spus un oficial al Directiei Generale de Control Financiar Dolj. Cert e faptul ca numai catre bugetul statului trebuiesc platite peste 32 de miliarde de lei, cu majorari cu tot, reprezentînd impozite neplatite pe salarii, venituri si TVA. Alte sume de ordinul sutelor de milioane de lei trebuie achitate Primariei, drept chirii si servicii utilitare pentru stadion si sediul clubului, Directiei Muncii si Protectiei Sociale si Directiei Judetene de Tineret si Sport, chiria cantonamentului din Lunca. Dosarul cu datoriile „Stiintei”, întocmit de sefii Administratiei Financiare Dolj, se pare ca are nu mai putin de 5 kilograme.

„Cînd am preluat clubul, era aproape în stare de faliment. Nimeni nu m-a ajutat si îmi este foarte greu sa fac fata de unul singur tuturor cheltuielilor”, s-a marginit sa declare ieri Netoiu, evitînd sa spuna daca va plati sau nu restantele financiare.

Flavius Stoican a marturisit ieri ca hotarîrea de a nu mai discuta cu ziaristii a apartinut în totalitate jucatorilor, „satui sa tot fie atacati prin presa”. „Vazînd ca în permanenta meritele noastre sînt minimalizate, ca se spune mereu ca batem doar pentru ca adversarii nu si-au dat silinta, ne-am decis sa nu mai dam declaratii o vreme. Dumneavostra cum v-ati simti, daca s-ar spune ca articolele pe care le scrieti, si la care lucrati mai multe zile, sînt copiate?! În plus, nu e neaparat cazul meu, am fost acuzati de tot felul de lucruri, ca n-avem fata de Craiova, ca trebuie sa plecam si asa mai departe”, si-a spus oful capitanul Universitatii.

Regulament nesemnat

Desi a trecut jumatate de campionat, Regulamentul de Ordine Interioara tot n-a fost semnat de catre jucatorii craioveni. Ei au refuzat sa faca acest lucru, deranjati fiind de anumite prevederi, care stipuleaza reducerea contractelor în cazul în care obiectivul, locurile 1-4, nu va fi realizat. „Pîna la începerea returului, vom ajunge la o întelegere, iar fotbalistii vor semna Regulamentul”, a spus Netoiu, Florin Marin adaugînd ca „eu am o relatie mai speciala cu baietii si cred ca nici nu e nevoie de acest lucru pentru a colabora bine si foarte bine”.

Restante de 40.000 de dolari

Gigi Netoiu a recunoscut ieri ca mai sînt restante contractuale fata de jucatori, „dar acestea nu depasesc 40.000 de dolari, pe care-i vom achita în maximum o saptamîna”. „Oricum, fata de multe alte cluburi din prima divizie de la noi, la Craiova e bine din acest punct de vedere. Baietii au contracte apropiate de cele existente la Steaua, Dinamo sau Rapid, care sînt achitate cît de cît la timp. Cît despre primele de joc, pot sa spun ca sînt cele mai mari din România”, a spus Netoiu.

Netoiu plateste cotizatie la Dinamo

Patronul oltenilor, Gigi Netoiu, a admis ca face parte din Asociatia membrilor fondatori a clubului Dinamo, „dar acest lucru nu înseamna nimic”. „Daca am trait cu o femeie cîtiva ani, ce trebuie sa facem dupa ce ne despartim, sa ne batem?!”, a declarat „Comandantul”. Acesta a dezvaluit ca plateste si o cotizatie de un milion de lei anual formatiei din Stefan cel Mare. „E o chestie veche de patru ani”, a adaugat investitorul din Banie.
Sursa: www.prosport.ro