New York-ul crește vârsta legală pentru cumpărarea țigărilor și tutunului

De: Marian Andrei / 31.10.2013, 10:00
New York-ul crește vârsta legală pentru cumpărarea  țigărilor și tutunului
Consiliul municipal al orașului New York a votat ieri pentru ridicarea de la 18 la 21 de ani a vârstei legale pentru cumpărarea țigărilor și tutunului.

New York are deja legi deosebit de stricte în privința tutunului. Este interzis fumatul în baruri, restaurante, parcuri, piețe și pe plajele orașului, iar taxele pentru țigări sunt cele mai mari din Statele Unite.

„Mulți fumători încep să adopte acest obicei mortal înainte de 21 de ani” declara în aprilie președinta consiliului municipal Christine Quinn, pe atunci candidată la primăria New York-ului, pentru a justifica această măsură.

„Prin întârzierea vârstei la care copiii noștri și tinerii adulți au acces la tutun, diminuăm probabilitatea ca ei să înceapă să fumeze într-o zi”, a adăugat ea.

În 10 ani, procentul de fumători în rândul adulților a trecut de la 21,5 la sută în 2002 la 14,8 la sută în 2011, conform primăriei, însă cel în rândul tinerilor rămâne neschimbat din 2007, la 8,5 la sută.

Autoritățile speră ca ridicarea vârstei legale pentru cumpărarea țigărilor și tutunului să reducă cu 55 la sută fumatul în rândul celor de 18-20 ani.