New York-ul luptă împotriva obezității

De: Marian Andrei / 14.06.2012, 13:00
New York-ul luptă împotriva obezității
Comisia numită de primarul orașului New York, Michael Bloomberg, pentru a aproba planul său de limitare a cantității de băuturi îndulcite vândute la restaurante, ar putea reduce și porțiile de floricele comercializate la cinematografe.

Michael Bloomberg, pentru care sănătatea locuitorilor reprezintă o prioritate principală, a înființat recent o comisie care să analizeze propunerea sa de luptă împotriva obezității: interzicerea vânzării în cantități mari a băuturilor răcoritoare cu conținut mare de zahăr.

Eventuala interdicție ar putea viza toate băuturile răcoritoare care se vând în cofetării, restaurante fast-food și chiar la arenele sportive, de la energizante la sucuri și ceaiuri îndulcite. Vor fi exceptate numai băuturile dietetice, de fructe, lactate de tip milkshake sau băuturile alcoolice, iar măsura nu se va aplica în supermarket-uri sau magazine alimentare. Interdicția nu se va aplica băuturilor cu mai puține calorii, precum apa vitaminizată sau ceaiurile neîndulcite.

Comisia de Sănătate a orașului New York și-a exprimat, marți, sprijinul pentru propunerea lui Bloomberg, membrii acesteia opinând că ar trebui ca și alte produse ar trebui limitate. Au fost propuse reducerea cantității de floricele de porumb vândute la cinematografe, dar și băuturile din lapte, unele dintre ele având „cantități monstruoase de calorii„, cum ar fi milkshake-ul sau cafeaua cu lapte.

Primarul Bloomberg afirmă că aceste reguli au ca scop să reducă obezitatea în oraș. Asociația Restaurantelor din New York se opune, însă, măsurii și are în vedere acțiuni în justiție, dacă va fi adoptată. Locuitorii se opun, de asemenea, acestei măsuri în proporție de 51 la sută, față de 46 la sută care sunt în favoarea ei, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac.

În timpul mandatelor sale, Bloomberg a adoptat o serie de reglementări dure, printre care și interzicerea fumatului în parcuri și restaurante, a folosirii grăsimilor artificiale în restaurante, sau specificarea numărului de calorii alături de prețuri.