Sarkozy: Valul musulman nu este binevenit in Franta

De: Marian Andrei / 24.06.2009, 11:30
Sarkozy: Valul musulman nu este binevenit in Franta
Presedintele francez a declarat ca valul musulman "nu este un semn religios, este un semn de umilire" a femeii

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat luni ca burka (valul musulman) nu este „binevenita” in Franta. Burka, valul integral purtat in special in Afganistan, „nu este un semn religios, este un semn de aservire, este un semn de umilire” a femeii, a afirmat Sarkozy in discursul in fata Parlamentului reunit in Congres la Versailles. „In Franta, religia musulmana trebuie respectata la fel ca alte religii”, a continuat acesta, in contextul in care in Franta exista aproximativ 5 milioane de musulmani (cea mai mare comunitate musulmana din Europa Occidentala).

Problema privind burka nu este o problema religioasa. Este o problema a libertatii. Este o problema legata de demnitatea femeii”, a apreciat presedintele.

Polemica pe aceasta tema s-a intensificat in Franta dupa ce 60 de deputati au semnat saptamana trecuta o cerere pentru o comisie parlamentara de ancheta privind fenomenul burka si dupa ce, in urma cu cinci ani, Franta a devenit singura tara europeana care a interzis portul valului in scoli.