Nici o cerere pentru Windows XP N

Apropo.ro / 22.11.2005, 16:56
Nici o cerere pentru Windows XP N
La cinci luni dupa ce a fost lansata versiunea, un mare magazin de distributie din Marea Britanie si trei din cei mai mari vanzatori de PC-uri din lume nu au nici o intentie de a vinde versiunea Microsoft Windows care nu contine media player-ul sau. In iunie, Microsoft a oferit Windows XP

La cinci luni dupa ce a fost lansata versiunea, un mare magazin de distributie din Marea Britanie si trei din cei mai mari vanzatori de PC-uri din lume nu au nici o intentie de a vinde versiunea Microsoft Windows care nu contine media player-ul sau.

In iunie, Microsoft a oferit Windows XP N, o versiune a Windows fara media player, pentru a se conforma regulilor antitrust impuse de Comsia Europeana.

Inainte de a fi lansat Windows XP N, singurul vanzator de PC-uri care a declarat ca ar putea instala software-ul a fost Fujitsu Siemens, dar a specificat ca va face acest lucru doar la cerere. Insa Garry Owen, director de marketing al Fujitsu Siemens Computers, a declarat ca nu a exista nici o cerere din partea clientilor pentru Windows XP N.

Distribuitorul Lenovo a declarat ca pozitia sa ramane aceasi, iar cererea pentru Windows XP N „ramane scazuta”. De asemeenea, Dell a declarat ca pozitia sa nu s-a schimbat, dar nu a comentat cu privire la cererea pentru XP N.

Un reprezentant al Microsoft a spus ca nu are o statistica privind Windows XP. „Deoarece vindem Windows XP N prin canalele de distribuitori, nu a avem nici o statistica a numarului de utilizatori care cumpara sistemul de operare”, potrivit reprezentantului Microsoft.

La inceputul acestui an, PC World – cel mai mare lant de magazine de PC-uri din Marea Britanie – a declarat ca nu va instala XP N din moment ce versiunea completa Windows XP are acelasi pret.

Recent un reprezentant al PC World a declarat ca situatia nu s-a schimbat si nu exista nici o cerere pentru XP N.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a refuzat sa comenteze asupra cazului Microsoft. In iunie, cand ZDnet UK a intrebat Comisia Europeana despre lipsa de interes pentru Windows XP N, un reprezentant al Comisiei a declarat ca „este prea devreme pentru a trage concluzii”.

Refuzul continuu al vanzatorilor de PC-uri de a vinde Windows XP N ridica serioase intrebari privind eficienta regulilor antitrust impuse de Comisia Europeana, mai ales ca i s-a permis companiei Microsoft sa ofere Windows XP N la acelasi pret ca si versiunea standard a Windows XP.

Microsoft a incheiat recent o intelegere cu RealNetworks, un membru cheie in actiunea antitrust impotriva Microsoft. In schimbul sumei de 460 milioane $ si a altor investitii de partea Microsoft, RealNetworks a fost de acord sa puna capat implicarii sale in investigatiile antitrust din intreaga lume.

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.