Nicolae Timofti a fost ales președinte al Republicii Moldova

De: Marian Andrei / 16.03.2012, 12:12
Nicolae Timofti a fost ales președinte al Republicii Moldova
Parlamentul de la Chișinău l-a votat azi pe magistratul Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova, punând astfel capăt unei crize politice care durează de aproape trei ani, timp în care țara a fost condusă de un președinte interimar.

În discursul său din Parlament, Timofti, singurul candidat pentru postul de președinte al Republicii Moldova, a pledat pentru integrarea europeană și pentru păstrarea unui statut  de neutralitate al Moldovei. El a fost ales cu votul a 62 de deputați, în condițiile în care avea nevoie de voturile a 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.

Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, proeuropene și care pledează pentru o societate bazată principii democratice, cu o economie de piață, pentru un stat bazat pe drept, în care drepturile omului să fie garante și apărate în mod real.

Criza politică din Republica Moldova s-a declanșat odată cu scrutinul legislativ din 5 aprilie 2009, când Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu a reușit să obțină suficiente mandate pentru alegerea președintelui țării.

Odată cu alegerea lui Timofti, Guiness Book of  World Records va putea omologa recordul de cea mai lungă perioadă în care o țară nu a avut un președinte alesCererea de înregistrare a fost făcută de ziaristul Serghei Ciuricov, care a declarat ca cererea a fost aprobată iar recordul mondial va fi înscris atunci când va fi ales noul președinte.