Nicolaescu: 2008 – an al reformei calitative

Apropo.ro / 02.01.2008, 10:10
Nicolaescu: 2008 - an al reformei calitative
Ministrul Sanatatii anunta ca 2008 va fi primul an al reformei calitative, dupa alti doi de schimbari cantitative

Ministrul Sanatatii anunta ca 2008 va fi primul an al reformei calitative, dupa alti doi de schimbari cantitative, in care va fi inceputa constructia a 28 de spitale, va fi dublat numarul medicamentelor din lista de compensate 90 la suta si va fi introdusa salarizarea dupa performanta.

Intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a prezentat noile proiecte pentru 2008, dar si programele incepute in 2007 ce vor fi continuate in acest an.

"Astfel, in primul trimestru vom finaliza noul contract-cadru (COCA) pentru acordarea asistentei medicale. Este un act care contine elemente noi de flexibilitate, in care vom pune in fata pacientul si nu birocratia sistemului. Vom incerca sa realizam prevederi prin care sistemul sa fie in slujba omului. Noul COCA va intra in vigoare in trimestrul al doilea", a mai spus ministrul Sanatatii.

Tot in ianuarie va fi stabilita si noua lista de compensate si gratuite. Dar inainte, chiar in primele zile ale lui 2008, vor fi facute schimbari la nivelul comisiilor de specialitate, intrucat au fost inregistrate mai multe nereguli, a mai spus ministrul Sanatatii.

"Vom face modificari in comisiile de specialitate chiar in primele zile ale lui ianuarie, pentru ca sa punem oameni care vor sa munceasca. Apoi, vom avea o lista noua de compensate si gratuite in care punem accent foarte mare pe medicamentele generice, mai ales pe lista A cu compensate 90 la suta", a adaugat ministrul.

El a precizat ca, pentru acest an, fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite vor creste cu 18 la suta fata de 2007.

"Vrem sa dublam numarul medicamentelor care sa fie incluse pe lista A, compensare 90 la suta, tocmai pentru ca sa creasca accesul pacientilor la medicamente, mai ales ca cei mai mari consumatori sunt saracii, pensionarii cu venituri mici", a adagat ministrul. Pe lista B vor fi medicamente generice, altele decat cele de pe lista A, dar si brenduri, adica produse originale", a adaugat demnitarul.

Tot in cursul trimestrului I din 2008, specialistii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) vor discuta o noua modalitate de calcul a pretului la medicamente, in sensul in care va fi scazut plafonul la care se calculeaza primul generic.

"Astazi, plafonul primului generic este in Romania intre 70- 80 la suta din brend. Il vom duce la maximum 50 la suta din brend. Asta ne va ajuta ca o serie de generice care astazi sunt scumpe, sa se ieftineasca si sa le putem pune in lista de compensate", a adaugat demnitarul.

De asemenea, potrivit ministrului Sanatatii, tot in primul trimestru al acestui an va fi gata, in premiera, si "mult discutatul" pachet de servicii minimale de baza, aplicabil odata cu COCA. In plus va fi realizat, tot pentru prima data, un pachet de servicii pentru urgente.

"Pentru ca vom extinde finantarea de la bugetul de stat a medicinei de urgenta, trebuie sa avem un pachet de servicii pentru a justifica cheltuirea banilor", a continuat ministrul.

In ianuarie 2008 va fi elaborat actul prin care ambulatorul de specialitate va fi integrat in cadrul spitalului.

"Este vorba despre integrarea medicilor din ambulator in sectiile spitalului, iar astfel vom imbunatati sistemul de decontare. Fiind platit pe caz rezolvat, medicul va avea si responsabilitatea urmaririi bolnavului, de la diagnostic pana la ameliorarea starii lui", a explicat Nicolaescu.

O alta noutate in anul 2008 vizeaza introducerea salarizarii pe baza de performanta. In trimestrul intai, manageri, sefi de sectie, comisii de specialitate vor stabili criteriile pentru salarizarea dupa performanta.

Ministrul apreciaza ca, la 1 iulie, medicina primara, farmacia, spitalul si CNAS vor fi conectate la sistemul informatic. "Daca va exista sistem informatic viabil, atunci tot din iulie 2008 MSP va putea desfiinta plafoanele la farmacii, intrucat va avea controlul asupra sistemului", a precizat Nicolaescu.

Demnitarul incurajeaza asociatiile de bolnavi sa se asocieze pentru a deveni o forta puternica, alaturi de MSP.