Nikolaj Lie Kaas și Fares Fares, chiriași în „Camera groazei”

De: Dragos Tanase / 31.08.2014, 10:00
Actorii Nikolaj Lie Kaas (Angels&Demons) și Fares Fares (Safe House, Zero Dark Thirty) dețin rolurile masculine principale în thriller-ul psihologic Camera groazei / The Keeper of Lost Causes, în regia lui Mikkel Nørgaard, film care va intra în cinematografe astăzi, 29 august, distribuit de Independența Film.

Cei doi joacă rolurile unui detectiv ciufut și ghinionist (Nikolaj Lie Kaas), tras pe linie moartă de conducerea secției sale, respectiv a asistentului său (Fares Fares), un agent de origine non-scandinavă, fire total opusă șefului său. Lor le revine misiunea ingrată de a „sorta” (a se citi „șterge de praf”) dosare vechi, nesoluționate, arhivate în așa numitul Departament Q, secțiune nou-înființată în subordinea Ministerului Justiției.

Detectivul își depășește atribuțiile și redeschide un caz vechi de cinci ani, clasat „Sinucidere”, în care o celebră politiciană daneză dispăruse de la bordul unui feribot în timpul unei curse pe mare.

Premiera a aut loc, vineri, 29 august, la Cinema Elvire Popesco.

Sălile în care rulează filmul sunt: București: Grand Cinema & More Băneasa, Hollywood Multiplex, Cinema Elvira Popescu, Europa, Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), Scala, iar din săptămâna a doua, la Cinemateca Union.

În restul țării, pelicula poate fi văzută la: Citiplex (Brașov), Cityplex (Constanța), Republica (Iași), Arta 3D (Târgu Mureș), Modern (Craiova), Sebastian Papaiani (Pitești), Dacia (Piatra Neamț), Unirea (Botoșani), iar din săptămâna a doua, la Victoria (Cluj) și Silver Mall (Vaslui).

Anul trecut, Camera groazei / The Keeper of Lost Causes a fost pe locul 1 în box office-ul din Danemarca, cu încasări de 10 milioane $. Pelicula detronată în clasament a fost The Hunt, al lui Thomas Vinterberg, film nominalizat la Oscar, distribuit în România de Independența Film.

Nikolaj Lie Kaas, detectivul ursuz din Departamentul Q

Nikolaj Lie Kaas este un actor danez, în prezent foarte popular, în vârstă de 41 de ani. A absolvit Danish National School of Performing Arts în 1998 și, tot în același an, a primit un rol în filmul lui Lars von Trier, The Idiots, rol care i-a adus premiul Asociației Criticilor din Danemarca.

Ulterior a jucat în câteva filme daneze, printre care și Open Hearts (2002), al Susannei Bier, precum și în Reconstruction (2003), lungmetraj care a obținut Camera D”Or la Cannes. În 2003, Lie Kaas a fost premiat la Shooting Stars de la Berlin. Apoi a jucat din nou într-un film de Susanne Bier, Brothers (2004).

Pe plan internațional s-a lansat în 2009, odată cu blockbuster-ul Angels&Demons, în regia lui Ron Howard , unde a jucat alături de Tom Hanks și Ewan McGregor. A urmat The Whistleblower în 2010, cu Rachel Weisz, Vanessa Redgrave și Monica Bellucci (în acest film au jucat și actrițele Roxana Condurache și Coca Bloos).

Fares Fares, ofițerul CIA pakistanez din Zero Dark Thirty

Este un actor suedez de origine libaneză. S-a născut la Beirut, în 29 aprilie 1973, și s-a mutat în Suedia împreună cu familia în 1987. Tatăl lui Fares Fares este tot actor, Jan Fares (a jucat în comedia Jalla! Jalla! , din 2003, împreună cu fiul său). Fares Fares a debutat în filmul Before the Storm (2000), o dramă suedeză.

După o serie de roluri în alte câteva filme realizate în Suedia, Fares se lansează pe firmamentul internațional odată cu Safe House, cu Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Sam Shepard. Următorul său rol a fost acela al lui Hakim, ofițerul CIA din oscarizatul Zero Dark Thirty , în regia lui Kathryn Bigelow.

În prezent, Fares Fares joacă în două filme aflate în postproducție: Child 44 , un thriller din perioada Războiului Rece în regia lui Daniel Espinosa (regizorul Safe House), alături de Gary Oldman, Noomi Rapace, Vincent Cassel și FasandrÇberne , care este o continuare a filmului Camera groazei / The Keeper of Lost Causes, după romanul omonim din 2008 al lui Jussi Adler-Olsen.

Întrebat dacă a citit cartea înainte de a accepta rolul polițistului „Assad” din Camera groazei, actorul suedez de origine libaneză a răspuns sincer : „Nu. Em primit un email din partea producătorului în care se preciza că tipul (scriitorul Jussi Adler-Olsen – n.red.) vinde în Europa 15.000 de copii pe zi”.

Despre religie și personajul său din film, Fares Fares a dezvăluit că a discutat mult cu regizorul . „Inițial se punea cam mult accentul pe religie. După părerea mea, personajul îmi suna ușor clișeistic din punctul acesta de vedere, așa că a trebuit să mă lupt pentru a schimba asta. Eu nu sunt musulman. M-am născut creștin. Nu sunt foarte religios și am considerat că nu e necesar să introducem prea multă religie într-o poveste care nu are deloc de-a face cu asta.”

Camera groazei – cartea

Romanul Camera groazei / The Keeper of Lost Causes (titlul original: Kvinden i buret) este adaptat de Nikolaj Arcel (scenaristul filmului The Girl with a Dragon Tattoo), după romanul best seller omonim, scris de Jussi Adler-Olsen în 2007.

Volumul respectiv a apărut la Editura RAO și va putea fi găsit de vânzare – împreună cu Vânătoarea de oameni, continuarea romanului Camera groazei – în seara premierei, la Cinema Elvire Popesco, la standul editurii.

Camera groazei este primul volum din seria „Departamentul Q” care curprinde patru volume thriller, cel de-al cincilea fiind momentan în plin proces de compunere.