Niște cultura, format mic, aveți?

Apropo.ro / 20.08.2005, 16:19
Niște cultura, format mic, aveți?
Nu știu alții cum sunt - daca îmi permiți licența cu pricina - dar eu nu ma dau în vant dupa CoelhoÂ… Bine, zic "nu știu" de dragul vorbei, dar altfel știu! Știu ca omuÂ’ e trendy în Romania și cred ca de aici și aversiunea mea fața de


Nu știu alții cum sunt – daca îmi permiți licența cu pricina – dar eu nu ma dau în vant dupa CoelhoÂ… Bine, zic „nu știu” de dragul vorbei, dar altfel știu! Știu ca omuÂ’ e trendy în Romania și cred ca de aici și aversiunea mea fața de autorÂ…

Am avut tot interesul o vreme, dar s-a transformat în aversiune, cand am vazut disperarea cu care unii, mulți, își flutura preferințele pentru Coelho, ca sa-și dovedeasca negreșit preocuparea lor pentru lectura de calitate! Omul e la moda, din pacate pentru elÂ… Deci, din punctul meu de vedere, pierdut! Acum am aroganța sa cred ca timpul e prea prețios sa mi-l ocup cu Coelho și convingerea ca dupa ce voi fi epuizat toți scriitorii mișto din lume, tot o sa merite mai mult sa-l recitesc de șapte ori pe Henry Miller, decat sa ma întorc la brazilian.

Știu, broșuricile lui se citesc rapid. Cam cat ți-ar lua sa rasfoiești trei reviste de scandal! Și apoi, suna bine sa spui „L-am citit pe Coelho!”, ca și cum scrierile lui ar numara tomuri grele. E și un start bun de socializare cu diverșiÂ… Dar, nu ma bag. Mersi mult!

Și ca veni vorba! În capcana carților de noptiera, format mic, subțirele, ușor de cumparat, de carat, de împachetat, de facut cadou, a cazut de-o vreme Cartarescu. Te prinzi ca e la moda dupa cum te întreaba unul-altul, dupa spranceana ridicata, profund intelecutuala: „Ai citit Cartarescu, De ce iubim femeile??” Tonul e de-acolo, din filmul cu trenduÂ’ care spune, baa, mi se rupe ce-ai citit pana acum, dar daca nu ești la zi cu lecturile nu-i ok, nu ești în grafic!

Asta n-au înțeles Mutu și Gigi BecaliÂ… Primul s-a pacalit cu Dostoievski, care n-are șanse sa devina fița! Al doilea, dupa ce s-a laudat ca a citit „Manualul razboinicului luminii”, s-a identificat cu personajul, s-a simțit însuflețit de mesaj, a uitat, nene, ce-a citit și în urmatorul circ televizat cand i-a reproșat Dragomir ca n-a citit o carte în viața lui, i-a întors-o. „Bine c-ai citit tu, Mitica”. Cand sa-l traga de maneca moderatorul „Domnul Becali, dar ați citit ManualulÂ…„, Gigi se dezumflase: „Ei, de-astea mici, așa, ușoare, mai citesc și eu!”.

Mda, cam atat despre carți și moda lorÂ…

Olivia Steer

Tags: