Nivelul mic de colesterol, legat de riscul de cancer

Apropo.ro / 30.07.2007, 11:56
Nivelul mic de colesterol, legat de riscul de cancer
Oamenii care și-au scazut semnificativ nivelul de colesterol cu ajutorul statinelor își cresc riscul de dezvoltare a unui cancer, releva un studiu nou, citat de BBC News Online. Studiul, efectuat pe 41.173 de pacienți, a descoperit ca în rândul celor care aveau un nivel mic

Oamenii care și-au scazut semnificativ nivelul de colesterol cu ajutorul statinelor își cresc riscul de dezvoltare a unui cancer, releva un studiu nou, citat de BBC News Online.

Studiul, efectuat pe 41.173 de pacienți, a descoperit ca în rândul celor care aveau un nivel mic din așa-numitul „colesterol rau” (LDL) se înregistra un caz în plus de cancer la 1.000 de subiecți decât în rândul celor cu niveluri mai ridicate.

Totuși, beneficiile statinelor – medicamente care scad colesterolul total și cel LDL – depașesc riscurile, au subliniat cercetatorii în Journal of the American College of Cardiology.

„Beneficiile demonstrate ale statinelor în reducerea riscului unor maladii cardiace ramân clare. Totuși, unele aspecte ale reducerii nivelului LDL prin intermediul statinelor sunt controversate și trebuie studiate în profunzime”, a spus autorul principal al studiului, Richard Karas, de la Tufts University School of Medicine din Boston.

Cercetatorii au examinat relația dintre dozele mici, medii și mari de statine și cazurile de cancer nou diagnosticate. O mai mare incidența a cancerelor s-a descoperit la grupul de pacienți cu niveluri mici de „colesterol rau”.

Autorii considera ca descoperirile lor sunt cu atât mai importante cu cât tot mai multe teste sugereaza ca reducerea semnificativa a nivelului LDL poate contribui în mare masura la sanatatea sistemului cardiovascular.

Cancer Research UK a întâmpinat cu precauție rezultatele studiului. „Studiul e bazat pe date ce rezuma teste anterioare și, dupa cum precizeaza chiar autorii, el nu demonstreaza ca un nivel mic de colesterol LDL chiar crește riscul de cancer”, a spus doctorul Alison Ross.

„Mai e nevoie și de alte cercetari pentru a trage concluzii ferme”, a adaugat Ross.