Noapte buna si noroc!/Good Night, and Good Luck. (2005)

Apropo.ro / 15.03.2006, 17:39
Noapte buna si noroc!/Good Night, and Good Luck. (2005)
La începutul anilor '50, amenințarea comunismului a creat o atmosfera de paranoia în Statele Unite, iar senatorul Joseph McCarthy din Wisconsin a exploatat din plin aceste temeri. Reporterul CBS Edward R. Murrow și producatorul sau, Fred Friendly, au decis sa ia o

La începutul anilor ’50, amenințarea comunismului a creat o atmosfera de paranoia în Statele Unite, iar senatorul Joseph McCarthy din Wisconsin a exploatat din plin aceste temeri.

Reporterul CBS Edward R. Murrow și producatorul sau, Fred Friendly, au decis sa ia o poziție și sa-l provoace pe McCarthy pentru a-l demasca drept un creator de zvonuri și temeri nefondate, așa cum era.

Acest lucru i-a afectat enorm din punct de vedere personal pe ambii ziariști, și, cu toate astea, ei și-au susținut opiniile și au ajutat la caderea unuia dintre cei mai controversați senatori din istoria Americii.

Jurnalistul canalului CBS Edward R. Murrow pronunța sistematic la sfîrșitul fiecarei emisiuni: „Good night, and good luck.”. Filmul este turnat în întregime în alb-negru, echipa a decis sa renunțe la culoare pentru a putea fi folosite imagini de arhiva, inclusiv imagini autentice cu senatorul McCarthy.

Goana dupa autenticitate i-a facut pe cei doi scenariști, George Clooney și Grant Heslov, sa rascoleasca arhivele pentru a scrie dialogurile. Au fost aduse persoane care au trait evenimentele pentru a ghida actorii pe platouri. Redacția emisiunii lui Edward R. Murrow, See It Now, a fost reconstituita cu minuțiozitate.

Toate elementele de decor sînt de epoca, inclusiv stiloul acestuia. Pentru ca bugetul nu putea permite realizarea unui studio mai mare, au fost plasate strategic niște oglinzi imense care sa dea impresia de spațiu.

Scurt istoric

Originile mccarthynismului se afla în 1946, an în timpul caruia președintele Statelor Unite, Harry Truman, a dispus constituirea unei comisii temporare care sa ancheteze loialitatea funcționarilor federali. Suspecții cautați erau partizanii fascismului, totalitarismului și comunismului.

Apariția primei bombe atomice în URSS în 1949 și razboiul din Coreea din 1950 au facut ca înfruntarea dintre Est și Vest sa devina și mai dura. În acest context se naște un puternic val anticomunist în SUA. Senatorul Joseph McCarthy lanseaza, în 1950, teoria conform careia orice individ considerat simpatizant al partidului comunist este anti-american.

Timp de patru ani, McCarthy a urmarit cu îndîrjire orice urma care ar fi mirosit a comunism. Acest episod din istorie a fost supranumit vînatoarea de vrajitoare. Peste 200 de personalitați de la Hollywood s-au exilat în Europa, printre care și Charlie Chaplin. Senatorul a fost pîna la urma oprit pe 2 decembrie 1954. A murit trei ani mai tîrziu de ciroza.

George Clooney: „În ciuda diversitații mijloacelor de informare, noi sîntem astazi mult mai prost informați decît acum 50 de ani. De mult prea multe ori informația devine marfa, nu mai trebuie sa știi, important e sa vinzi. Și apoi, lumea nu mai citește și nici nu mai asculta”

Palmares

Nominalizari Globul de Aur 2006

– cel mai bun regizor – George Clooney
– cel mai bun film – drama
– cel mai bun actor în rol principal – David Strathairn
– cel mai bun scenariu

Nominalizari Oscar 2006
– cel mai bun film
– cel mai bun regizor – George Clooney
– cel mai bun actor în rol principal – David Strathairn
– scenografie
– imagine
– scenariu original

Nominalizari BAFTA 2006

– cel mai bun film
– cel mai bun actor în rol principal – David Strathairn
– cel mai bun actor într-un rol secundar – George Clooney
– Premiul David Lean pentru regie – George Clooney
– scenariu original
– montaj

Text: PRO TV Magazin
Distribuit în România de: România Film, ProRom

Tags: