Nobelul pentru medicina, cîștigat de 2 americani

Apropo.ro / 05.10.2004, 14:25
Nobelul pentru medicina, cîștigat de 2 americani
Premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit, anul acesta, americanilor Richard Axel și Linda B. Buck, pentru studiile lor asupra sistemului olfactiv, a anunțat, luni, Adunarea Nobel a Institutului Karolinska, citata de AFP. "Mirosul a fost, mult timp, cel mai enigmatic dintre


Premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit, anul acesta, americanilor Richard Axel și Linda B. Buck, pentru studiile lor asupra sistemului olfactiv, a anunțat, luni, Adunarea Nobel a Institutului Karolinska, citata de AFP.

„Mirosul a fost, mult timp, cel mai enigmatic dintre simțurile noastre. Principiile de baza ale recunoașterii și evocarii a 10.000 de mirosuri diferite nu era înțeles”, a explicat Academia, într-un comunicat de presa.

„Laureații de anul acesta ai premiului Nobel pentru medicina au rezolvat aceasta problema într-o serie de studii ce au clarificat modul în care funcționeaza sistemul olfactiv”, a continuat institutul Karolinska.

„Ei au descoperit o mare familie genetica, compusa din 1.000 de gene diferite (3% din genele noastre) care acționeaza asupra unui numar echivalent de tipuri de receptori olfactivi. Acești receptori sînt situați în receptorul olfactiv al celulelor care ocupa un loc mic în partea de sus a epiteliului nazal și detecteaza moleculele inhalate”, se afirma în comunicat.

Richard Axel și Linda B. Buck și-au publicat în comun descoperirile, în 1991, pentru ca apoi sa lucreze separat. Ei și-au facut cercetarile în special pe șoareci, care poseda mai mulți receptori olfactivi decît oamenii.

Richard Axel, 58 ani, este, din 1999, profesor la universitatea Columbia din New York. Linda B. Buck, 57 ani, lucreaza, din 2002, la departamentul de științe fundamentale al Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

Anul trecut, Nobelul pentru medicina a fost atribuit, în comun, cercetatorului american Paul Lauterbur și britanicului Peter Mansfield, pentru descoperirile lor cu privire la Imagistica prin Rezonanța Magnetica (IRM).

Premiile Nobel au fost decernate pentru prima data în 1901, conform testamentului savantului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care le-a creat pentru „cei ce, în anul scurs, au adus cele mai mari servicii umanitații”.

În afara de o diploma și o medalie, laureații ediției 2004 vor primi cîte un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de euro), care se împarte în cazul existenței mai multor laureați.

Înmînarea premiilor are loc, în fiecare an, la Stockholm și Oslo, pe 10 decembrie, ziua comemorarii morții luii Nobel.

Mediafax