Noi premii in film

Apropo.ro / 18.12.2001, 20:15
Noi premii in film
Institutul American de Film (AFI) din Los Angeles a decis sa creeze noi premii pentru cele mai bune performanțe ale anului în cinematografie, sperînd ca ele sa devina la fel de importante ca și Golden Globes, evenimentul care anunța Oscarurile. AFI a prezentat, luni,

Institutul American de Film (AFI) din Los Angeles a decis sa creeze noi premii pentru cele mai bune performanțe ale anului în cinematografie, sperînd ca ele sa devina la fel de importante ca și Golden Globes, evenimentul care anunța Oscarurile.

AFI a prezentat, luni, lista nominalizarilor, printre care filmul de razboi „Black Hawk Dawn” și drama „In the Bedroom”, care au cîștigat cele mai multe nominalizari, cîte cinci. „Black Hawk Dawn”, care descrie operațiunea dezastruoasa a forțelor americane în Somalia în 1993, a fost nominalizat la categoria cel mai bun film și cel mai bun regizor (Ridley Scott). „In the Bedroom”, povestea unui cuplu care se destrama dupa pierderea unui apropiat, candideaza la premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor (Tom Wilkinson) și cea mai buna actrița (Sissi Spacek).

Celelalte filme nominalizate sînt „A Beautiful Mind” cu Russell Crowe, „Lord of the Ring”, „Mulholland Drive” de David Lynch și „The Barber” al fraților Coen. Fiecare dintre acestea are patru nominalizari.

Anunțul AFI a marcat începutul sezonului de premii la Hollywood. Nominalizarile pentru Golden Globes sînt așteptate în aceasta saptamîna. Candidații la Oscar vor fi anunțați abia în luna februarie, premiile fiind decernate în martie. Cecermonia de decernare a premiilor AFI va fi transmisa în direct la televiziune, în 5 ianuarie.

Tags: