Noi reguli pentru alpiniștii care vor să escaladeze Everestul

De: Marian Andrei / 05.03.2014, 13:00
Noi reguli pentru alpiniștii care vor să escaladeze Everestul
Alpiniștii care vor dori să escaladeze cel mai înalt masiv muntos din lume vor fi obligați să aducă la coborâre minim 8 kilograme de gunoi.

Această regulă, una dintre noile măsuri luate de guvernanții din Nepal, va întra în vigoare din luna aprilie și se va aplica celor care vor urca dincolo de tabăra de bază de la poalele muntelui.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

Anunțul a fost făcut de un oficial din Ministerul Turismului: „Pentru a curăța Everestul de gunoaie, fiecare membru al expediției trebuie să aducă înapoi cel puțin 8 kilograme de gunoaie, în afară de cel produs de persoana respectivă”.

Deși nu a anunțat în ce constau, oficialul a arătat că cei care nu se conformează vor fi sancționați.

Zecile de ani de alpinism au lăsat urme, vârful fiind plin de deșeuri de la expedițiile trecute: tuburi de oxigen, deșeuri umane și chiar trupurile alpiniștilor decedați, care nu se descompun din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

Deși până acum expedițiile trebuiau să depună o garanție de 4.000 de dolari, care era reurnată după ce făceau dovada că au adus înapoi tot echipamentul cu care au urcat pe munte, această măsură nu s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Luna trecută, Nepalul a eliminat taxa percepută alpiniștilor solitari, această măsură alimentând îngrijorările privind aruncarea de tot mai multe deșeuri pe Everest.

Impactul negativ turismului alpin asupra mediului a fost demonstrat de o expoziție organizată în 2012 în Kathmandu, exponatele fiind aduse de pe munte de alpiniști ecologiști, între ele găsindu-se butelii de oxigen, butelii de gaz (pentru gătit), corzi, corturi, doze de bere, bucăți de plastic și chiar rămășițe dintr-un elicopter prăbușit.