Noi reguli privind bagajul de mână pe aeroporturile din UE

Apropo.ro / 31.01.2014, 14:00
Noi reguli privind bagajul de mână pe aeroporturile din UE
Compania Națională Aeroporuri București anunță noi reguli privind lichidele și aerosolii ce pot fi luați în bagajul de mână, în avion.

Începând cu data de 31 ianuarie 2014, pe aeroporturile din Uniunea Europeană, atât la plecare, cât și la transfer, lichidele, gelurile și aerosoli aflate în bagajul de mână al pasagerilor, care se încadrează în următoarele categorii:

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

– lichide, aerosoli, geluri achiziționate din magazinele de tip duty free din aeroporturi sau de la bordul aeronavelor, ambalate în pungi speciale, prevăzute cu elemente de probare a integrității, sigilate, numite STEB (Security Tamper Evident Bag);

– medicamentele și produse necesare unor diete speciale, inclusiv alimentele pentru bebeluși, vor putea fi transportate doar după ce au fost supuse controlului de securitate.

La efectuarea controlului, personalul de securitate poate solicita pasagerilor o dovadă a autenticității produselor sau deschiderea recipientelor în care se află lichidele și poate refuza transportul acestora.

Singurele lichide, aerosoli și geluri care vor putea fi transportate, în continuare, fără restricție, în bagajul de mână, sunt cele aflate în recipiente individuale de maximum 100 ml și amplasate într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă, al cărei volum nu trebuie să depășească 1 litru.

Toate aceste produse trebuie scoase din bagajele de mână și prezentate separat la controlul de securitate.

Compania Națională Aeroporturi București pune la dispoziția structurilor responsabile de efectuarea controlului de securitate echipamente speciale pentru controlul lichidelor. Acestea vor fi amplasate pe filtre dedicate, pe care pasagerii le vor putea identifica cu ajutorul signalisticii sau a personalului aeroportuar.

Aceste metode de analiză a lichidelor, aerosolilor și gelurilor cu echipamente speciale la controlul de securitate din aeroporturile comunitare au ca scop ridicarea treptată a restricțiilor privind transportul acestor produse în bagajul de mână, pentru creșterea gradului de confort al pasagerilor, proces care urmează a fi finalizat în anul 2016.

Până la acel moment, celelalte lichide, geluri și aerosoli care nu se încadrează în categoriile menționate vor putea fi transportate doar în bagajul de cală.

Noile reguli referitoare la transportul lichidelor, aerosolilor și gelurilor sunt prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 246/2013 al Comisiei din 19 martie 2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 185/2010 în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor în aeroporturile din UE.

Pentru detalii suplimentare privind noile măsuri de securitate referitoare la lichidele, aerosolii și gelurile transportate, pasagerii se pot adresa personalului de la ghișeele de check-in sau personalului de securitate din aeroport.