Noile tendințe, reinterpretate de tineri designeri

Apropo.ro / 29.06.2004, 15:47
Noile tendințe, reinterpretate de tineri designeri
Universitatea Naționala de Arte București a organizat, luni, la Teatrul Național "I.L. Caragiale" (TNB), un spectacol de promovare a tinerei generații de creatori de moda. Creativitatea, originalitatea și curajul tinerilor studenți și absolvenți de la

Universitatea Naționala de Arte București a organizat, luni, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” (TNB), un spectacol de promovare a tinerei generații de creatori de moda.

Creativitatea, originalitatea și curajul tinerilor studenți și absolvenți de la secțiunea design vestimentar de a reinterpreta noile tendințe din moda actuala au fost remarcabile și au acoperit, oarecum, stîngaciile din organizare.

Dupa o întîrziere de 30 de minute – începerea spectacolului fiind programata pentru ora 19.00 – și dupa ce spectatorii și-au ocupat locurile pe fotoliile moi din Sala Mare a TNB, prezentatoarea i-a invitat pe toți pe scena, „dupa cortina de fier”. Pe scena au fost amplasate cîteva rînduri de banci pe care sutele de spectatori s-au îmbulzit sa-și gaseasca un loc cît de mic. Unii s-au așezat pe jos, primind din belșug fumul organizatorilor. Alții au stat în picioare. Cei mai viteji s-au dovedit a fi cei care s-au încapațînat, totuși, sa ocupe un loc pe bancuțele care pîrîiau amenințator sa se prabușeasca, din clipa în clipa…

Dupa emoțiile de început – atît ale studenților aflați la început de drum, cît și ale spectatorilor care așteptau cu groaza prabușirea bancuțelor – spectacolul a început timid, cu o scurta sceneta a tinerilor creatori de moda, din care nu s-a putut distinge conversația…

Trecînd și peste acest aspect, o data spectacolul început, spectatorii s-au lasat vrajiți de originalitatea tinerilor designeri. Sub îndrumarea profesoarei Liliana Turoiu Udrea și-au facut apariția pe scena Anamaria Lungu, Monica Vâlcu, Catalina Calin, Maria Cernat, Irina Marinescu, Monia Dohotaru, Andreea Șipa, Monica Vulpe etc.

Cu cele mai spectaculoase apariții s-a prezentat Anamaria Lungu cu ai ei „Îngeri moderni, pasari de odinioara”, Monica Vîlcu cu o colecție de rochii senzuale cu motive orientale sau Catalina Calin pentru care femeia secolului XXI este obligatoriu extrem de sexy pîna la vulgaritate.

Cea mai curajoasa creatoarea a fost Maria Cernat din anul I, care a fost adepta materialelor neconvenționale, transformînd foliile de plastic sau staniol și sacii menajeri în adevarate opere de arta. Au fost și doua povești: „La vie en rue” a Irinei Marinescu (urmînd o linie de inspirație franceza, a prezentat povestea trista a unei balerine, de la glorie la decadere psihica și sociala) și „Looking for Cindarella” a Moniei Dohotaru (în care un prinț ratacitor o cauta pe Cenușareasa printre frumoasele trecatoare… Însa Cenușareasa a ramas desculța, neobservata de prinț).

Mediafax