Nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, pentru că a legalizat marijuana

De: Marian Andrei / 10.02.2014, 17:45
Nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, pentru că a legalizat marijuana
Inițiativa președintelui Uruguayului, Jose "Pepe" Mujica, de a legaliza producerea și distribuirea marijuanei sub controlul statului nu a rămas fără urmări. Mujica a fost nominalizat pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace.

Propunerile au venit din partea membrilor partidului său, Frente Amplio, dar și din partea unei organizații neguvernamentale germane.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

„Le mulțumesc foarte mult celor care mi-au făcut această onoare”, a spus Mujica la un summit al țărilor sud-americane, desfășurat la Havana. „Nu am făcut altceva decât să propun o altă cale, pentru că aceea a represiunii nu a dat roade. Nu știu dacă vom avea sorți de izbândă, însă avem nevoie de sprijin pentru ca lumea să înțeleagă că dependența nu este bună. În orice caz, eforturile noastre nu se îndreaptă către consumatori, ci către adevăratul inamic – traficul de droguri”, a arătat președintele uruguayan.

Mujica și susținătorii săi cred că legalizarea cultivării și comercializării marijuanei vor lăsa traficanții fără bani și, în același timp, regimul militar care lupta împotriva acestora va putea fi relaxat.

Drugs Peace Institute, o organizație neguvernamentală olandeză, sprijină la rândul ei această propunere. Într-o scrisoare trimisă Comitetului Nobel, institutul apreciază evoluția lui Mujica, de la luptător de guerilă la președinte ales, după ce a petrecut 14 ani în închisoare, dintre care 10 ani la izolare.

„În loc să fie plin de ranchiună și să caute răzbunarea, a devenit un adevărat democrat și a sfârșit prin a fi ales președintele țării”, arată cei de la Drugs Peace Institute.

Mujica a fost nominalizat și anul trecut, ajungând printre cei 10 finaliști, fiind susținut de foastul lider al Uniunii Sobietice, Mihail Gorbaciov.