Non soy marinero, soy capitan!

Apropo.ro / 17.04.2006, 14:08
Non soy marinero, soy capitan!
Stilul nautic este una dintre tendințele principale ale primaverii. Așa ca, vrand-nevrand, suntem o țara de marinari. Fara nici o legatura cu politica, sa ne înțelegem. Dar oriunde te uiți, dungile sunt nelipsite. Zappam zilele trecute cu telecomanda în mana

Stilul nautic este una dintre tendințele principale ale primaverii. Așa ca, vrand-nevrand, suntem o țara de marinari. Fara nici o legatura cu politica, sa ne înțelegem. Dar oriunde te uiți, dungile sunt nelipsite. Zappam zilele trecute cu telecomanda în mana și-n nici 5 minute am ochit trei vedete dungate, pe canale diferite: Andreea Raicu (foto), Mihaela Radulescu, Marius Moga și Mircea Zara. Pana și Pavel Stratan, în ultimul videoclip are tricou cu dungi. Cum s-ar zice, daca nu ai una bucata tricou cu dungi, bleumarin sau roșii, se cheama ca nu ești suficient de chic.

Stilul nautic nu e o gaselnița de-a creatorilor de moda, special pentru anul acesta. A mai fost pe val și-n 1980, apoi în 1990. Plus ca, la Tommy Hilfiger dungile sunt chic an de an. Deci un tricou marinaresc e bun în garderoba și poți sa-l volosești și anul viitor. Pana anul acesta, trasatura comuna a fost faptul ca hainele erau mai masculine, inspirate din uniforma marinarilor.

„Coco Chanel spunea ca moda nu e o rochie sau o pereche de pantaloni, ci mai degraba ceva ca o adiere pe care o simți în aer, pe strada”, spune stilista Szanto Eniko.

„Așadar, nu e deloc întamplator ca stilul marinaresc revine anual în tendințe ca unul ce anunța sezonul primavara-vara. Și daca tot ne-au invadat dungile, ar fi draguț sa știm ca ele provin de la uniformele marinarilor americani din anii ’40. De atunci și pana acum, au fost reinterpretate de majoritatea designerilor și au ajuns în 2006 tot paralele, tot orizontale, tot albastre. De ce nu ne-am plictisit de ele? Pentru ca stilul marinaresc este unul foarte simplu, șic, foarte curat, fara varsta și ușor abordabil de oricine. De la tricourile de matelot și pana la jachetele de Master and Commander totul constituie motiv de inspirație și de distracție atat pentru designeri cat și pentru simpli consumatori de moda. Și daca v-am facut pofta de dungi, e foarte important sa știți ca nu e bine sa exageram și sa combinam mai mult de doua elemente marinarești într-o singura ținuta. Și sa va mai vand un pont: anul acesta e cool sa porți bijuterii aurii, gen bling-bling la o ținuta în stil nautic. Ce-ar fi spus oare despre asta Coco Chanel?”

Liniile sunt îndulcite de dantele și fundițe. Partea practica, la acest stil vestimentar, este ca poate fi purtat atat la birou, cat și în weekend, în timpul liber. Pentru birou poți sa alegi o jacheta scurta, la doua randuri de nasturi, un tricou în dungi sau o camașa alba, la care asortezi o fusta simpatica sau o pereche de pantaloni scurți. Pentru weekend, renunța la fusta în favoarea unei perechi de jeanși, adauga o curea din piele sau sfoara și niște papuci flip-flop.

Trend tip: Folosește drept accesorii o curea aurie cu o catarama mare și o geanta din rafie. Sau poți sa accesorizezi totul cu o curea roșie/bleumarin/alba sau neagra, dintr-o piele lacuita.