Norman Woodland, unul din inventatorii codului de bare, a murit

De: Marian Andrei / 14.12.2012, 15:10
Norman Woodland, unul din inventatorii codului de bare, a murit
Inginerul, care a murit la vârsta de 92 de ani, a inventat codul de bare în 1949 și a brevetat această invenție în 1952, împreună cu Bernard Silver, cu aproape 20 de ani înainte ca tehnologia să poată fi folosită pe scară largă.

Woodland, care suferea de Alzheimer, a murit duminică, din cauza complicațiilor datorate vârstei și bolii, a anunțat fiica sa.

Woodland și Bernard Silver (care a murit acum 49 de ani) erau studenți atunci când au aflat despre cerința unui patron de magazin alimentar, adresată unuia dintre decanii facultații, de creare a unui sistem care să permită aflarea rapidă a informațiilor despre produse atunci când sunt vândute.

Potrivit fiicei sale, invenția a fost făcută într-un moment de inspirație, atunci când se afla la plajă. Woodland, care știa codul Morse, a început să scrie ceva în nisip în Morse, însă, în loc de puncte și linii, i-au ieșit mai multe linii, unele mai subțiri iar altele mai groase.

În anii ce au urmat, Woodland și-a perfecționat invenția, însă aceasta nu a putut fi aplicată pe scară largă din lipsa tehnologiei.

Primul produs vândut pe baza codului de bare a fost un pachet de gumă de mestecat Wrigley, în valoare de 67 de cenți, la un magazin din localitatea Troy din Ohio, în iunie 1974.

În zilele noastre, aproximativ 5 miliarde de produse sunt scanate zilnic cu ajutorul codului de bare.