Norvegia: Tabără de romi evacuată de Poliție

De: Marian Andrei / 20.11.2012, 09:56
Norvegia: Tabără de romi evacuată de Poliție
Poliția din Oslo a început luni evacuarea unei tabere de 60-100 romi, după ce un tribunal norvegian i-a permis proprietarului terenului să evacueze corturile instalate de aceștia în apropierea lacului Sognsvann,

Legea norvegiană permite camparea pentru un maximum de 48 de ore, precizează presa norvegiană, care adaugă că romii, care sunt cetățeni români, au dreptul să trăiască în Norvegia, ambele țări făcând parte din zona economică.

Evacuarea romilor este controversată, mai mulți politicieni norvegieni de dreapta susținând o repatriere forțată a acestora. „Oamenii care vin în Norvegia și cred că trebuie să fie susținuți trebuie să fie trimiși înapoi acasă, iar dacă nu o fac de bunăvoie trebuie să fie obligați”, declara săptămâna trecută Stian Berger Røsland, primarul conservator din Oslo.

De cealaltă parte, Bjønnulv Evenrud, din cadrul organizației umanitare „Folk er folk”, spune că romii „vin aici din cauza unor nevoi de ordin economic, fiind supuși discriminării în întreaga Europă„. „Să vină aici pentru a câștiga bani este cea mai bună opțiune a lor. Este trist că autoritățile norvegiene îi primesc cu o politică de toleranță zero„, a adăugat el.