Norvegia va interzice cerșetoria, începând din vară

Apropo.ro / 17.06.2014, 10:30
Norvegia va interzice cerșetoria, începând din vară
Norvegia va interzice cerșetoria în locurile publice, o măsură controversată care-i va afecta în special pe romii de origine română.

Un amendament prezentat ieri de Guvern în Parlament prevede autorizarea municipalităților să interzică cerșetoria pe plan local începând din vara lui 2014, după care va fi introdusă o interdicție la nivel național, prevăzută începând din vara lui 2015. Măsura urmează să fie adoptată în mod sigur.

Ministrul Justiției, Anders Anundsen, a invocat „o legătură” între cerșetorie și delincvență, în special furt.

Potrivit autorităților, la Oslo se înregistrează același număr de furturi ca la Berlin, deși populația orașului este de șapte ori mai mică.

Cerșetoria, în orașele care o vor interzice, va fi pedepsită cu amendă și cu închisoare până la trei luni.

Din 194 de cereșetori numărați la Oslo în 2012, doar șapte erau norvegieni. „Ceilalți erau în principal cetățeni români” de origine romă, potrivit Ministerului Justiției, care a precizat că aproape toți cei 69 de români verificați aveau un cazier judiciar în Norvegia.

Norvegia nu face altceva decât să reintroducă o interdicție aflată în vigoare până în 2005. Și alte țări europene au introdus interdicții la nivel național – ca de exemplu Marea Britanie și Danemarca – sau la nivel local.

Amendamentul, adoptat în primă lectură luni seara, urmează să fie adoptat definitiv în cursul săptămânii. Este sigur că va fi susținut de o majoritate, deoarece Guvernul minoritar format de către conservatori și populiști a obținut susținerea Partidului de Centru (agrarian).