Nou proiect de rezolutie privind Irakul

Apropo.ro / 03.08.2007, 10:27
Nou proiect de rezolutie privind Irakul
Statele Unite si Marea Britanie au prezentat statelor membre ale Consiliului de Securitate un proiect de rezolutie care vizeaza sporirea rolului si extinderea mandatului Natiunilor Unite în Irak, relateaza AFP. Proiectul vizeaza, pe de o parte, prelungirea mandatului Misiunii de

Statele Unite si Marea Britanie au prezentat statelor membre ale Consiliului de Securitate un proiect de rezolutie care vizeaza sporirea rolului si extinderea mandatului Natiunilor Unite în Irak, relateaza AFP.

Proiectul vizeaza, pe de o parte, prelungirea mandatului Misiunii de asistenta a ONU în Irak, care expira la 10 august.

Documentul propune, de asemenea, ca reprezentantul special al ONU în Irak si Misiunea de asistenta a ONU în aceasta tara sa poata, „în cazul în care împrejurarile permit”, sa „consilieze, sa sustina si sa asiste” Guvernul irakian în domeniul politic, electoral, constitutional, juridic, economic, precum si în ceea ce priveste reîntoarcerea si reintegrarea refugiatilor si promovarea drepturilor omului.

Textul subliniaza „rolul important” jucat de forta multinationala din Irak în cadrul eforturilor de sprijinire a Misiunii de asistenta a ONU în Irak, în special în domeniul securitatii, si recunoaste ca „securitatea este esentiala” pentru ca misiunea ONU sa îsi poata atinge obiectivele.

Statele Unite încearca de câteva luni sa extinda rolul Natiunilor Unite în Irak, propunere acceptata de secretarul-general ONU, Ban Ki-moon, în cursul unei întâlniri pe care a avut-o în luna iulie, la Washington, cu presedintele George W. Bush.

Mediafax