Noua clasa Intel Pentium 4

Apropo.ro / 22.02.2005, 15:48
Noua clasa Intel Pentium 4
Intel a prezentat sambata o noua linie de cipuri desktop Pentium 4 care contin 2MB de secondary cache, de doua ori mai mult decat actualele Pentium 4, precum si o tehnologie pentru linia sa notebook, proiectata pentru reduce consumul de energie. Un cache mai mare - o memorie locata pe

Intel a prezentat sambata o noua linie de cipuri desktop Pentium 4 care contin 2MB de secondary cache, de doua ori mai mult decat actualele Pentium 4, precum si o tehnologie pentru linia sa notebook, proiectata pentru reduce consumul de energie.

Un cache mai mare – o memorie locata pe procesor – in general imbunatateste performanta. Cele patru cipuri incluse in noua serie 600 a gamei Pentium 4 ating viteze intre 3GHz su 3.6GHz si toate au un bus 800MHz.

Modelul de top 660 Pentium 4 se vinde pentru 605$ in timp ce modelul 630 se vinde pentru 224$.

Producatorul a dezvaluit, de asemenea, si un alt membru al familiei de procesoare Pentium 4 Extreme Edition, care ruleaza la 3.73GHz si contine un bus de 1066GHz. Aceste cipuri sunt utilizate in interiorul computerelor pentru jucatori si adevaratii pasionati.

Noile cipuri, in anumite moduri,pot fi percepute ca ceva de ultimul tip. Incepad cu trimestrul doi Intel va incepe sa vanda procesoare dual-core. Aceste cipuri nu vor rula la fel de rapid ca cipurile sigle-core (sau cel putin vor continua sa mentina pasul cu actualele cresteri ale vitezei), dar vor contine doua „creiere” separare, impreuna imbunatatind performanta globala.

Rivalul Intel, Advanced Micro Devices, a anunta ca va lansa la randul sau cipuri dual-core si o noua famile de cipuri cu un consum redus de energie, numite Turion.

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.