Noua generatie mai…diferita

Apropo.ro / 29.11.2007, 16:09
Noua generatie mai...diferita
Sintagma este des folosita de generatia trecuta si pe buna dreptate.

Sintagma este des folosita de generatia trecuta si pe buna dreptate. Ei, adolescentii nu mai sunt ca noi si ma refer aici la ce ocupatii si ce ii atrage la mediul inconjurator. Spre deosebire de ei, noi chiar ne jucam, ne traiam copilaria chiar daca aveam 16 ani. La aceasta varsta inca esti copil. Aveam jocuri si in functie de anotimp. Nu exista atata tehnologie care sa ne priveze de cititul unei carti, de stat la discutii cu prietenii, mergeam de la unii la altii si ne rezolvam temele. Uneori mai iesea si scandal, ca nu aveau voie sa primeasca pe altii in casa in lipsa parintilor. Umblam cu cheia de gat si aveam program si de joaca si la televizor(chiar daca totusi nu aveam multe de urmarit).

Nu sunt nebuna sa spun ca toti adolescentii sunt pierduti, ca nu este asa. Insa sunt multe care s-au pierdut. Timpul a capatat o alta nuanta mult mai rapida si mai scurta decat altadata. Noi stiam cand gresim si stateam sa ne certe parintii. Intelegeam ca nu putem avea toti calculatoare acasa. Noi nu simteam lipsa telefonului mobil. Nici acum nu se simte la un copil de generala. Jocurile din fata blocului sunt stupide si le fac aia saraci care nu au unde sa mearga.

Acum se strang la cineva acasa, desigur singur de preferat, se uita pe internet la ce nici nu visam noi odata, fac cumparaturi si plati prin internet, mobilele sunt de ultima moda, se poarta ce este la moda, atat conteaza, daca iti sta si bine, este si mai bine. Important este sa incerci sa pari mai mare decat esti la ani. Sa privesti in jur si sa nu stii ce sa mai crezi. Este cool daca mergi beat la scoala si faci misto de profi, iesi in evidenta si te retine lumea. Noroc ca sunt colegi care sa te filmeze si sa puna filmuletele pe net.

Noua generatie are un tupeu fantastic. Tupeul este o calitate daca il foloseste o persoana ce cunoaste respectul. Capitolul respect il inchidem din prima pentru ca se gaseste din ce in ce mai rar.

Cu moda, dupa cum am zis, e la moda…e ok, daca avem parul in ochi precum acel personaj din Familia Adams, cercei unde vrei, este supertare. Aspectul ingrijit trebuia sa dispara candva. Machiajul cat mai puternic, la scoala, iti asigura succesul la baieti.

Nu stiu cat la suta sunt acesti copii de vina, avand in vedere ca parintii lor nu au inteles democratia cum trebuie (ai auzit desigur "lasa-i draga sa nu taca si sa fie prosti cum am fost noi"). Sunt produsul a ce a fost lasat sa se invete, la ce s-a inteles, ce s-a importat, ce s-a vazut si la tv si in reviste. Abia daca mai deosebesti o fata de un baiat, dupa cum se imbraca. Toti pot sa se poarte cat mai modern atat timp cat este decenta si exista cultura.

Tinerii sunt frumosi atunci cand stiu sa-si valorifice varsta. Sunt frumosi cei care au cultura si te impresioneaza prin decenta si inteligenta lor. Aspectul general al persoanei conteaza destul. Poate undeva noi am gresit ca nu am stiut sa ne impunem sau ca am inghitit ce altii ne-au dat. Traim intr-o era a vitezei si uitam mult din ce este important. Uitam sa invatam copii despre respect, demnitate, curaj, cultura de calitate, uitam sa comunicam. Ne ocupam de altele pe care le consideram a fi mai importante decat ce avem langa noi. Nu ai bani, nu existi. Nu te impui, nu esti. Nu ai curaj, pierzi.

Daca ne pare rau de ceva sa nu uitam ca asta este doar un mic aspect din ceea ce avem. Nu am nimic cu tinerii care se bucura de ce nu au putut alte generatii sa faca linistite: libertate. Liberatea de exprimare si de actiune a propriilor idei si nevoi.