Noua lege a drepturilor de autor scumpeste distractia

Apropo.ro / 11.10.2011, 12:53
Noua lege a drepturilor de autor scumpeste distractia
Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a publicat recent remuneratiile (taxele) datorate pentru difuzarea de muzica ambientala, care pot ajunge si la 1.800 de lei lunar.

Astfel, unitatile de cazare (hoteluri, vile turistice, pensiuni), unitatile de alimentatie publica (restaurante, terase, cafenele, baruri, fast-food-uri, pizzerii, sali de nunti, petreceri, baluri), unitatile comerciale (magazine de orice tip, mall-uri, supermarketuri, galerii comerciale), dar si salile de jocuri de noroc, cazinourile, salile de internet, parcurile de distractie, scolile de dans, muzeele, centrele sau cabinetele medicale, targurile, expozitiile, aeroporturile, garile etc. trebuie sa plateasca taxe pentru a putea difuza muzica ambientala in incinta lor.

Mai mult, toate acestea au obligatia de a obtine in prealabil „autorizatia licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicale si sa plateasca remuneratii”.

Cele mai mari taxe trebuie sa fie platite de mall-urile si centrele comerciale cu o suprafata de peste 6.000 de mp, care trebuie sa plateasca o taxa de 1.800 de lei pe luna si de operatorii de cazinouri – 1.000 de lei pe luna (pentru cazinourile cu o suprafata de pana la 200 de mp) si 1.700 de lei pe luna (pentru cazinourile de peste 200 mp).

Atentie mare pentru persoanele care isi organizeaza nuntile si botezurile in alte spatii decat salile special dedicate in acest scop: acestea trebuie sa plateasca o taxa de 60 de lei/ eveniment.

Plata remuneratiilor se va efectua lunar, termenul de plata fiind data de 15 a lunii pentru care se face plata. La remuneratiile prevazute in metodologie se adauga cota legala de TVA, iar pentru intarzieri la plata utilizatorii vor plati penalitati de 0,5%/ zi de intarziere.