Noua lege antifumat. Unde este interzis fumatul

Apropo.ro / 03.01.2013, 17:00
Noua lege antifumat. Unde este interzis fumatul
Noua lege antifumat interzice acest viciu în multe din locurile unde fumătorii puteau savura o țigară nestingheriți. Vestea nu este pe placul multora...

Încă din prima zi a acestui an 2013, legea antifumat vine cu o veste tristă pentru fumători. Fumatul este interzis în parcurile pentru cei mici, în universități, în taxiuri dar și în mașina de serviciu. Amenda pentru cei care încalcă legea poate ajunge până la 5.000 de lei.

Mai mult, fumătorii nu-și vor mai satisface acest viciu nici în spațiile publice închise precum mall-urile, cofetăriile sau expozițiile.

Restaurantele care vor permite fumatul în incintă sunt sfătuiți să interzică accesul minorilor în local.

Unde mai au voie fumătorii să fumeze? În baruri, cluburi, discoteci sau cantine.

Ministrul sănătății, Raed Arafat, spune că este vorba de o directivă ce se aplică în toate țările Uniunii Europene.

fumatul interzis

S-au găsit întotdeauna soluții de ocolire a legislației inclusiv la restaurante, la baruri. În multe țări UE nici la baruri nu se permite. Deci e o chestiune de sănătate publică pe care mai devreme sau mai târziu România va trebui să o aplice. Trebuie legea adusă la zi în sensul în care să nu mai existe variante, scăpări care să permită la unele restaurant de fumători, de nefumători, amesticate„, spune Raed Arafat, ministrul Sănătății pentru Realitatea TV.

Conform informațiilor provenite din Studiul Global asupra Tutunului la Adulți, în România existau în 2011 4,84 milioane de fumători. Studiul în Populația Generală privind prevalența cosumului de droguri la nivel național, realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), cuprins în Raportul Național privind situația drogurilor în România 2011, arată că tutunul cauzează anual moartea a peste șase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumători și foști fumători.

În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat, dintre care 24% în cazul bărbaților și 6% în cazul femeilor.

Un consumator de tutun, care fumează un pachet de țigări pe zi, plătește în jur de 10 – 13 lei pe zi. Într-o lună, bugetul alocat pentru fumat este de 300 – 390 de lei, bani care reprezintă 50% din venitul minim.

Astfel, interzicerea din 2013 a fumatului în spațiile publice nu poate să fie decât benefică, atât sănătății, cât și bugetului.