Noua procedura pentru avocatii straini pentru a profesa în România

Apropo.ro / 01.08.2007, 13:51
Noua procedura pentru avocatii straini pentru a profesa în România
Modificarile statutului avocatului, intrate în vigoare miercuri, reglementeaza exercitarea în România a profesiei de avocat de catre avocatii care au obtinut calificarea profesionala în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European. Potrivit

Modificarile statutului avocatului, intrate în vigoare miercuri, reglementeaza exercitarea în România a profesiei de avocat de catre avocatii care au obtinut calificarea profesionala în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European.

Potrivit articolului 314 indice 2, persoanele fizice straine pot dobândi calitatea de membru al unui barou din România si pot exercita, în consecinta, profesia de avocat în România, daca în statul în care îsi au domiciliul detin titlul profesional de avocat, certificat de organismele profesionale recunoscute sau de autoritatile publice care le autorizeaza, precum si în conditiile stabilite în acordul încheiat cu Uniunea Europeana, conform prevederilor Legii 201/2004.

Pentru avocatii din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesara existenta unor conventii bilaterale. Documentatia de evaluare pentru dobândirea calitatii de membru al unui barou din România va contine: cererea de evaluare; curriculum vitae si copie a pasaportului; certificatul (atestatul) profesional, în copie legalizata si traducere autorizata, în termen de 3 luni de la eliberarea lui; diploma universitara; certificat de onorabilitate; declaratia de compatibilitate; solicitarea de stagiu de adaptare de doi ani sau de sustinere a probei de aptitudini.

Mediafax