Noul Cod Rutier acceptă băutura la volan, cu măsură!

Apropo.ro / 08.10.2013, 10:05
Noul Cod Rutier acceptă băutura la volan, cu măsură!
În noul Cod Rutier au fost aplicate regulile europene. Este acceptată o alcoolemie de până la 0,2 la sută.

Șoferii pot răsufla ușurați. Se pot urca băuți la volan, potrivit noului Cod Rutier 2013. O bere este admisă și nu se dau amenzi pentru asta.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău

Până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat nu e nici măcar contravenție. 0,2 înseamnă un pahar de bere. Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracțiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obișnuit care se duce la o nuntă și gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenție. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenție, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracțiune„, a anunțat Victor Ponta.

El a precizat că a lucrat cu echipa ministrului de Interne astfel încât noul Cod rutier să-și atingă scopul, respectiv acela al siguranței mai mari pe șosele.

În prezent, orice depășește 0,0 la mie constituie contravenție, iar ce depășește 0,8g/l alcool pur în aerul respirat este caz de dosar penal. După intrarea în vigoare a noului Cod rutier un șofer care este prins la volan cu o alcoolemie de 0,2 g/l alcool nu va fi pedepsit și nici măcar amendat. O alcoolemie cuprinsă între 0,2 la 0,5 la mie este considerată contravenție. Se reduce însă pragul pentru caz penal, de la 0,8 la 0,5 la mie.