Noul Cod Rutier va intra în vigoare din 20 septembrie

Apropo.ro / 31.08.2006, 11:17
Noul Cod Rutier va intra în vigoare din 20 septembrie
Noul Cod Rutier va intra în vigoare începând din 20 septembrie si il va inlocui pe cel vechi, România fiind singurul stat din Europa cu o legislație rutieră mai veche de 35 de ani, cu reguli nule în afara granițelor. Cateva dintre cele mai importante modificari sint:

Noul Cod Rutier va intra în vigoare începând din 20 septembrie si il va inlocui pe cel vechi, România fiind singurul stat din Europa cu o legislație rutieră mai veche de 35 de ani, cu reguli nule în afara granițelor.

Cateva dintre cele mai importante modificari sint: In circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E), conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire.

Conducatorii de autovehicule pot fi avertizati de politia rutiera in legatura cu prezenta in trafic a dispozitivelor de masurare a vitezei, prim mass-media sau panouri de avertizare. Conducatorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de masurare a vitezei. Folosirea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere si monitorizare a traficului (gen antiradare) va ramane interzisa.

Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere, poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul autovehicului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

Automobilistilor surprinsi in trafic fara polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) li se vor retine talonul si placutele de inmatriculare ale masinii. Daca in termen de 30 de zile nu se vor prezenta cu dovada incheierii RCA, masina va fi radiata din circulatie.

Aici poti citi noul regulament de aplicare al legislației rutiere