Noul film al Ancăi Damian

De: Mioara Tronaru / 23.05.2013, 07:00
Noul film al Ancăi Damian
Anca Damian - producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, ”Crulic - drumul spre dincolo” (2011) - a început producţia noului său film, ”Muntele magic” / ”The Magic Mountain”. Acesta este cel de-al doilea titlu din “Trilogia morţii (şi a vieţii)” începută cu ”Crulic”.

Realizat la fel ca şi „Crulic”, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic” este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ’80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor”, un „Don Quijote al secolului XX”, pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele magic” va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria, şi a omului cu moartea. Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

Le realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.

„Muntele magic” / „The Magic Mountain” este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreună cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.