Nu contestă pedeapsa cu închisoarea, ci suma de plătit familiei victimei

De: Marian Andrei / 03.12.2012, 16:30
Nu contestă pedeapsa cu închisoarea, ci suma de plătit familiei victimei
Judecătorul Edward Stengel a decis ca un bărbat din localitatea americană Sheboygan, pe lângă cei 18 ani de închisoare pe care trebuie să-i execute pentru o crimă, să-i platească familiei victimei și cheltuielile de înmormântare, în valoare de 36.000 de dolari.

Kou Yang a greșit grav atunci când l-a împușcat pe Pheng Lee, neținând cont că acesta face parte din comunitatea Hmong.

Și asta pentru că ceremoniile funerare ale acestei comunități sunt „puțin” deosebite față de cele americane: durează peste trei zile, iar numărul de invitați depășește 500. Bineînțeles, în aceste trei zile, tuturor invitaților li se asigură mâncare și băutură la discreție.

Nu este deci de mirare că, la proces, nu a fost contestată pedeapsa de 18 ani de inchisoare ci… valoarea cheltuielilor de inmormântare, avocatul apărării afirmând că acestea nu ar trebui să depășească 8.000 de dolari, 36.000 de dolari fiind o sumă colosală.

La rândul său, judecătorul a spus că nu crede că familia victimei a „umflat” nota de plată și că nu au făcut altceva decât să respecte tradițiile.

Populația Hmong este un grup etnic provenit din zonele muntoase ale Chinei, Vietnamului, Laosului și Thailandei care, datorită terorii politice, a emigrat începând cu secolul 18, iar începând cu anii 1970 s-a stabilit în mai multe țări occidentale. În Statele Unite, cel mai numeros grup de Hmong se află în statul Minnesota.