Nu vă supărați, sunteți misodoctakleidist?

De: Marian Andrei / 19.11.2013, 14:00
Nu vă supărați, sunteți misodoctakleidist?
Nu, nu este nicio glumă! Este doar o altă modalitate de a întreba, în termeni științifici, dacă urâți să cântați la pian. Și, cu această ocazie, vă spunem că haterii au primit un ajutor neașteptat tocmai din Grecia antică.

Este vorba despre prefixul mis- (sau miso-) care atașat unui cuvânt arată ura unei persoane față de acțiunea (sau obiectul) descrisă de acel cuvânt. Probabil că unele dintre aceste cuvinte vă sunt cunoscute, cum ar fi de exemplu misogin, însă dorim să vă prezentăm și altele.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

1. MISODOCTAKLEIDIST

O persoană care urăște să cânte la pian. În anumite situații se mai folosește cu sensul „o persoană care nu se pricepe să cânte la pian”.

2. MISOCAPNIST

Misocapniștii sunt persoanele cărora nu le place fumul de țigară, deci implicit urăsc fumatul.

3. MISONEIST

Nu cred că ai vrea să ai de-a face cu o astfel de persoană. Misoneiștii sunt persoane care urăsc noutatea, schimbarea, progresul.

4. MISOPOGONIST

Ai barbă? Ferește-te de o astfel de persoană, care pe lângă faptul că urăște bărbile, s-a putea să-i urască și pe posesorii acestora.

5. MISOGELAST

Termenul a fost inventat de romancierul victorian George Meredith pentru a descrie persoana care urăște să râdă sau consideră această manifestare drept „de joasă speță” sau „primitiv”.

6. MISOGAMIST

Misoginii urăsc femeile. Misandrii urăsc bărbații. Misogamiștii urăsc căsătoria, indiferent de sexul pe care îl au.

7. NOMOMISIST

Nomomisistul este o persoană care urăște sau simte dezgust pentru… un nume (Ionescu, Vasilescu, Popescu). 

8. MISOPOLEMIST

Deși sună ca naiba, misopolemistul este o persoană normală – urăște războiul sau conflictele.

9. MISOLOGIST

Urăști dezbaterile, nu-ți place să aduci sau să primești argumente, nu dorești să ai discuții clarificatoare? Ei bine, aceasta este definiția ta.

10. MISAPODYSIST

Se pare că astfel de persoane sunt pe cale de dispariție, cel puțin în showbizul românesc. Misapodisistul este o persoană care urăște să se dezbrace în fața altora, incluzând aici chiar și partenerul romantic.

11. MISOPHONIST

Există foarte multe persoane care manifestă o formă sau alte de misophonie, intoleranță extremă la anumite sunete. Exemplul cel mai elocvent este sunetul unghiilor pe tablă, dar și multe alte sunete pe care le auzim în public: plescăitul, spargerea baloanelor de gumă de mestecat, ronțăitul și exemplele nu se opresc aici.