Numai în România: 18 milioane de români pe listele electorale, dar doar 15 milioane pot vota

De: Marian Andrei / 08.06.2012, 13:30
Numai în România: 18 milioane de români pe listele electorale, dar doar 15 milioane pot vota
Potrivit Autorității Electorale Permanente, pe listele electorale erau înscriși. la 30 martie, 18.330.595 alegători (adică cetățeni cu drept de vot), în timp ce datele Direcției de Evidență a Populației arată că 15.640.037 de persoane au cărți de identitate.

Situația nu a putut fi explicată de reprezentanții Autorității Electorale Permanente, în condițiile în care pot vota numai persoanele care au cărți de identitate.

Aceeași situație se regăsește și în Capitală: numărul alegătorilor de pe listele electorale din București este de 1.812.086, în timp ce populația cu domiciuliu stabil (inclusiv cei sub 18 ani care nu au drept de vot) este de 1.667.985 persoane.

Diferențele mari între cele două cifre pot cauza probleme, în cel puțin două situații: numărul consilierilor, care este stabilit în funcție de numărul populației, și numărul de semnături pe care trebuie să le adune un candidat independent pentru a putea candida – 2% din populația cicumscripției în care candidează.

Dacă pentru aceste alegeri candidații independenți s-au „orientat”, rămâne, în schimb, o întrebare pe care ar trebui să și-o pună fiecare: câți cetățeni există în Romania și, dintre aceștia, câți au drept de vot?