Numărul bucureștenilor mușcați de maidanezi, în scădere

De: Dragos Tanase / 25.04.2014, 17:15
Numărul bucureștenilor mușcați de maidanezi, în scădere
Coordonatul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a susținut, ieri, o declarație de presă referitoare la evoluția Planului de măsuri pentru gestionarea câinilor fără deținător din București.

Acesta a explicat că, potrivit informațiilor oferite de Centrul Antirabic – INBI Matei Balș, numărul persoanelor mușcate a scăzut cu 74%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Mai exact, dacă în lună martie a anului 2013 se înregistrau 836 de cazuri de persoane mușcate de câini fără stăpân, în lună martie a anului 2014 s-au înregistrat 217 astfel de cazuri.

Totodată, ASPA continuă programul municipal pentru sterilizarea câinilor cu deținător, până în prezent fiind sterilizați, gratuit, 5.337 de câini cu deținător.

Răzvan Băncescu

Răzvan Băncescu

Alte măsuri ale ASPA menite să încurajeze adopțiile precum și prevenirea abandonului vizează alocarea a peste 200 de locuri pentru câinii care vor putea fi adoptați la distanță (la adăpostul de la Mihăilești), precum și înființarea, în cadrul adăpostului de la Pallady, a unui serviciu destinat persoanelor care dețin câini, dar care, din diverse motive, nu-i mai pot îngriji. Această facilitate oferă o alternativă abandonului pe domeniul public a animalelor.

Răzvan Băncescu a mai declarat că, în viitorul apropiat, după ce vor fi supuse dezbaterii publice, vor fi introduse în ședința Consiliului General al Municipiului București o serie de proiecte menite să reglementeze gestionarea câinilor fără stăpân din București.

Unul dintre aceste proiecte vizează stabilirea taxelor de revendicare, precum și taxa de adopție la distanță.

De asemenea, se va mai supune votului Consiliului General și propunerea de amendare a obstrucționării activității de ecarisaj, interzicerea hrănirii animalelor fără stăpân în Municipiului București (mai ales că peste 50% din incidente s-au produs în zone unde câinii erau hrăniți), dar și interzicerea accesului sau tranzitării Bucureștiului cu animale neînregistrate în Registrul de Evidentă a Câinilor cu Stăpân (RECS).