Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru la 45.100. În ce domenii sunt cele mai multe posturi libere

Apropo.ro / 20.05.2015, 12:00
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru la 45.100. În ce domenii sunt cele mai multe posturi libere
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru al anului, față de precedentele trei luni, cu 5.400, la 45.100, astfel că rata locurilor de muncă vacante a urcat cu 0,12 puncte, la 1,03%, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,13%) și în alte activități de servicii (2,55). În industria prelucrătoare s-au concentrat aproape 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante (12,0 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,10%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7,8 mii locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 5,5 mii locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2,2 mii locuri vacante în învățământ”, arată INS, într-un comunicat.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,15%), respectiv în industria extractivă (0,26%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare și industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparație cu trimestrul precedent, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative fiind în cele de informații și comunicații (0,41 puncte procentuale), respectiv în activități profesionale, științifice și tehnice (0,35 puncte procentuale).

Același trend ascedent s-a observat și în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri regăsindu-se în activitățile din industria prelucrătoare (1.400 locuri vacante), respectiv construcții (800 locuri vacante).

Ușoare diminuări atât în ceea ce privește rata cât și numărul locurilor de muncă vacante s-au observat în învățământ (-0,07 puncte procentuale, respectiv 200 locuri vacante), urmate de intermedieri financiare și asigurări (-0,02 puncte procentuale, respectiv 10 locuri vacante).

Citeste mai mult aici!