Nume mari inventate de oameni obisnuiti

Apropo.ro / 28.05.2008, 08:30
Nume mari inventate de oameni obisnuiti
Te folosesti zilnic de un calculator, un program de PC, laptop, mail si cate si mai cate, insa te-ai intrebat de unde le vine denumirea?

Te folosesti zilnic de un calculator, un program de PC, laptop, mail si cate si mai cate, insa te-ai intrebat de unde le vine denumirea?

Apple – marul era fructul preferat al fondatorului Steve Jobs. Timp de trei luni tot a cautat nume pentru companie, dar brusc i-a venit in cap Apple Computers, in conditiile in care colegii ii sugerau "5 o’clock". A ales bine.

CISCO – nu este un acronim dupa cum s-ar crede, ci este doar o prescurtare de la San Francisco.

Compaq – numele initial a fost COMp, pentru calculator, si PAQ pentru micile integrate.

Corel – numele este derivat de fondatorul acestuia, Dr. Michael Cowpland. El lucra pentru COwplnd REsearch Laboratory.

Google – numele a venit dintr-o gluma despre viitorul motor de cautare si cat de bun va fi el. Numele original era "Googol", un cuvant pentru un numar reprezentat de 1 urmat de 100 de zerouri. Dupa ce au absolvit Standford-ul, Sergey Brin si Larry Page au prezentat proiectul lor unui investitor salvator, au primit un cec pe numele "Google".

Hotmail – lui Jack Smith, fondatorul, i-a venit stralucita idee de a accesa mailul de la un alt calculator din alt colt al lumii. Cand Sabeer Bahtia a venit cu planul de business pentru serviciul de mail, a incercat toate numele posibile care sa se termine in "mail", iar in final s-au oprit la "hotmail" care include si "html" – limbajul de programare folosit pentru a scrie paginile web. Initial era HoTMail scris.

Hewlett Packard – Bill Hewlett si Dave Packard au dat cu banul sa decida al cui nume va fi primul in denumirea companiei pe care au fondat-o: Hewlett- Packard sau Packard-Hewlett.

Intel – Bob Noyce si Gordon isi doreau sa numeasca compania "Moore Noyce", insa numele era deja inregistrat de altcineva, asa ca a trebuit sa se hotarasca asupra unui acronim INTegrated ELectronics.

Lotus (Notes) – Mitch Kapor a numit compania dupa pozitia de sex lotus sau padmasana. Kapor a fost profesor de Meditatie Transcedentala, Yoga (lucruri grele).

Microsoft – initial s-a numit Micro-Soft, dar cratima a fost inlaturata. Bill Gates a venit cu ideea, el fiind devotat companiei (MICROcomputer SOFTware).

Motorola – Fondatorul Paul Galvin a venit cu acest nume atunci cand compania sa a inceput sa produca radiouri de masina. Radioul se numea la acea vreme "Victrola".

ORACLE – Larry Ellison si Bob Oats lucrau la un proiect pentru CIA (Central Intelligence Agency). Numele de cod al proiectului era ORACLE. Proiectul a fost realizat pentru a ajuta la SQL (IBM). Au pastrat numele de ORACLE si au creat motorul RDBMS. Mai tarziu au pastrat acelasi nume pentru companie.

Sony – Vine de la latinescul "sonus" ce inseamna sunet, si "sonny" un slang folosit de americani pentru tinerii isteti.

SUN – a fost fondat de patru prieteni si colegi la Standord, iar SUN este Standford University Network.

Yahoo! – cuvantul a fost inventat de Jonathan Swift si folosit in cartea sa "Calatoriile lui Gulliver". Este un personaj cu un temperament repulsiv in aparenta. Fondatorii "Yahoo!", Jerry Yang si David Filo, au ales acest nume deoarece se considerau ei insisi yahoo.