O America înfricoșatoare

Apropo.ro / 11.03.2002, 17:23
O America înfricoșatoare
Dupa aproape zece ani de tacere, SUA readuc în prim-plan una dintre problemele cele mai serioase ale relațiilor și securitații internaționale: folosirea armelor nucleare. În liniștea sfarșitului de saptamana, doua ziare americane, New York Times și Los Angeles

Dupa aproape zece ani de tacere, SUA readuc în prim-plan una dintre problemele cele mai serioase ale relațiilor și securitații internaționale: folosirea armelor nucleare.

În liniștea sfarșitului de saptamana, doua ziare americane, New York Times și Los Angeles Times, au publicat, sambata și duminica, extrase dintr-un raport al Pentagonului referitor la regandirea strategiei nucleare americane.

Din aceste relatari rezulta ca administrația traseaza un fel de axa a raului extinsa împotriva careia ar putea sa foloseasca arma nucleara.

Primul impuls dupa lectura celor doua materiale este acela de a acuza administrația americana ca încearca sa introduca pe ușa din dos folosirea armelor nucleare într-un context care le este deosebit de favorabil.

De altfel, și presa americana nu face altceva decat sa sublinieze ca Washingtonul are un soi de lista a raufacatorilor împotriva carora ar putea folosi armele nucleare.

Ca și în cazul expresiei „evil axis” (axa raului) din discursul președintelui Bush despre starea națiunii, astfel de afirmații nu fac decat sa transforme problemele politicii externe americane într-o problema de relație cu presa a administrației.

Dupa afirmația referitoare la axa raului (în care intrau Iranul, Irakul și Coreea de Nord), au trecut multe saptamani pana cand administrația a terminat de explicat ce este cu aceasta noua clasificare a statelor.

Acum, extinderea axei raului și adaugarea amenințarii cu arma nucleara în cazul unui grup de state mai mare decat cel inițial nu face decat sa determine administrația sa piarda timpul cu tot felul de explicații despre ceea ce înseamna folosirea acestor arme și ce schimbari de doctrina aduce aceasta reorientare a politicii americane.

Pentru o mulțime de persoane, raportul nu este decat o continuare fireasca a atitudinii belicoase tradiționale a republicanilor, accentuata în mod firesc dupa 11 septembrie.

America amenințatoare din discursul președintelui Bush despre starea națiunii din februarie a devenit, în mai puțin de o luna, o America înfricoșatoare.

Potrivit raportului, SUA vor trebui sa aiba noi arme nucleare care sa poata lovi ținte din Irak, Iran, Coreea de Nord, Siria și Libia, iar Pentagonul considera armele nucleare o componenta importanta a planificarii militare.

Este luata în considerare și varianta folosirii armelor nucleare pentru a distruge arsenalul de arme biologice, chimice și alte tipuri de arme de distrugere în masa ale inamicului.

Administrația Bush nu urmarește numai sa determine producerea mai rapida a noilor tipuri de arme nucleare, ci și sa extinda lista situațiilor în care pot fi folosite arme nucleare.

Mai mult, administrația Bush pare sa fi gasit un nou rol pentru armele nucleare, care vor putea fi folosite împotriva oricaror state din „axa raului” sau a altor state care pun probleme.

Coreea de Nord, Irakul, Iranul, Siria și Libia se afla printre statele care pot fi implicate în operațiuni imediate sau neașteptate. Toate au un comportament antiamerican mai vechi și sunt ostile partenerilor strategici ai Americii.

Coreea de Nord și Irakul ridica mari probleme din punct de vedere militar. Toate aceste state au semnat Tratatul de Neproliferare a armelor Nucleare (NPT).

Potrivit raportului, China este un potențial adversar care își modernizeaza forțele nucleare și neconvenționale. În timp ce Rusia are cea mai importanta forța nucleara, raportul noteaza, însa, ca relațiile cu Moscova s-au îmbunatațit foarte mult.

Are America vreun interes sa înceapa o confruntare, fie și la nivelul declarațiilor cu China și cu Rusia? La ce bun sa adauge pe lista „axei raului” state cu care nu mai este în aceiași termeni ca acum 10 ani, în sensul ca lucrurile s-au îmbunatatit simțitor?

În ceea ce privește Rusia, studiul afirma ca rațiunile ideologice ale confruntarii cu SUA au disparut, iar o confruntare nucleara cu aceasta țara nu este previzibila.

Dar, „în eventualitatea în care relațiile cu Rusia se înrautațesc semnificativ, SUA ar putea fi nevoite sa își revizuiasca capacitațile nucleare”.

Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, care a aprobat studiul la sfarșitul anului trecut, afirma ca administrația trebuie sa aiba „o noua abordare în ceea ce privește confruntarea nucleara”, ceea ce include și apararea antiracheta și îmbunatațirea capacitaților nenucleare. Studiul nu vede Rusia ca pe un inamic, dar nu da nici un fel de detalii suplimentare.

Raportul mai noteaza nevoia de a îmbunatați armele care sa poata strapunge pamantul (Earth Penetrating Weapons/ EPW), care ar putea fi folosite pentru a distruge instalațiile subterane și bunkerele.

Potrivit relatarii din LA Times, într-o secțiune confidențiala a studiului, peste 70 de națiuni dețin și folosesc instalații subterane.

Raportul mai noteaza ca singura arma capabila sa strapunga solul pe care SUA o dețin este bomba B 61 Mod 11, care are o putere limitata de penetrare.

Raportul mai solicita o noua abordare a proiectelor de dezvoltare a armelor nucleare capabile sa penetreze bunkere și a focoaselor care sa acționeze punctual, reducand pagubele colaterale, ca și a armelor care sa poata fi folosite împotriva unor ținte mici, ceea ce ar include și „posibile modificari ale armelor existente pentru a le face mai flexibile”.

Documentul mai pledeaza și pentru capacitatea forțelor speciale ale SUA de a aduna informații și de a adauga capacitați nucleare armelor folosite în prezent în Afganistan.

Armele vor trebui sa devina multifuncționale, în sensul sa poata avea capacitați nucleare pentru a fi mai eficiente.

Din punctul de vedere al presei, cea mai interesanta parte din studiu este cea din care rezulta ca SUA vor sa repuna în drepturi armele nucleare.

Modul în care acest document a fost prezentat presei este însa unul foarte abil: sub masca extinderii axei raului asezonata cu amenințarile nucleare, zace însa adevarata preocupare a Washingtonului, aceea ca America nu este pregatita pentru noul tip de razboi.

Faptul ca în mai puțin de o luna (de pe 7 octombrie pana pe 11 noiembrie) au reușit sa mature talibanii, dar nu sa îl gaseasca pe Osama ben Laden, a produs o mare frustrare.

Cu toate bombele inteligente, nu s-a reușit distrugerea peșterilor fortificate în care se aflau liderii al-Qaida și ai talibanilor.

Omul cel mai cautat de America nu este de gasit. Amenințarea unor noi atentate teroriste nu a disparut. America e înfricoșata.

Presa americana afirma ca în partea secreta a documentului totul este privit prin prisma atentatelor din 11 septembrie.

Se fac referiri la „noua triada”, descrisa ca o combinație a forțelor nucleare și convenționale ale SUA (offensive strike leg) plus sistemul antiracheta existent și celelalte capacitați de aparare (active and passive defenses) și capacitatea de a produce, dezvolta armele nucleare și de a relua testele nucleare (responsive defense infrastructure).

Anterior, triada era formata din bombardiere, rachete cu raza lunga și antibalistice și rachete care pot fi lansate de pe submarine.

Studiul vorbește despre integrarea unor noi capacitați neconvenționale în planurile nucleare. „Noile capacitați trebuie sa fie dezvoltate pentru a putea distruge ținte aflate sub pamant, de a gasi și ataca ținte mobile, de a neutraliza agenți chimici și biologici, de a îmbunatați acuratețea și de a limita pagubele colaterale”, afirma raportul.

Timpul nu curge în favoarea Americii: fiecare saptamana care trece consolideaza rezistența inamicului. Pe de alta parte, din punct de vedere politic administrația nu are timp: neprinderea lui bin Laden poate sa însemne foarte ușor plecarea republicanilor de la Casa Alba.

America nu are decat o șansa: sa adopte o atitudine înfricoșatoare și intransigenta, așa cum numai republicanii știu.

Ideea centrala a studiului este ca SUA sunt în urma cu dezvoltarea capacitaților de aparare care sa poata fi eficiente în razboiul împotriva terorismului. Sistemul de aparare antiracheta nu mai pare a fi atat de sofisticat în fața noilor amenințari.

Prin prezentarea acestui raport în presa, Statele Unite nu fac decat sa lanseze un avertisment pentru cei pe care îi considera potențiali inamici (Iran, Irak, Siria, Libia), dar și pentru acele state carora nu le cunosc programele de dezvoltare militara.

Dar aceste amenințari nu sunt decat varful aisbergului: adminsitrația a constatat ca, în fața razboiului pe care îl are dus, armele pe care le deține nu sunt cele mai eficiente.

Razboiul este și o problema de atitudine. Pe langa lupta din teren, America trebuie sa adopte și o postura amenințatoare.

Este regula de baza a confruntarilor din timpul razboiului rece, pe care republicanii spun ca l-au caștigat.

Irina ZidaruZIARUL FINANCIAR

Tags: