O bancă elvețiană recunoaște că a ajutat clienți din SUA să ascundă de Fisc 1,2 miliarde de dolari

De: Marian Andrei / 04.01.2013, 14:30
O bancă elvețiană recunoaște că a ajutat clienți din SUA să ascundă de Fisc 1,2 miliarde de dolari
Wegelin & Co., cea mai veche bancă din Elveția, fondată în 1741, a pledat "vinovat" la acuzațiile de conspirație în vederea evaziunii fiscale.

Justiția americană a adus probe potrivit cărora banca elvețiană a ajutat, între 2002 și 2011, peste 100 de cetățeni americani bogați să ascundă active de peste 1,2 miliarde de dolari pentru a evita plata taxelor.

Pentru „contribuția” sa, banca va fi sancționată cu 74 milioane de dolari: 20 milioane reprezentând impozitele neîncasate de IRS (Fiscul american), 22 de milioane de dolari amendă și 15,8 milioane dobânzi încasate necuvenit. Trei bancheri ai Wegelin au fost de asemenea puși sub acuzare pentru că ar fi participat la conspirație. Cei trei locuiesc în Elveția, iar reprezentanții procuraturii din New York au refuzat să precizeze dacă autoritățile americane vor solicita extrădarea bancherilor.

Guvernul SUA a început acum mai bine de patru ani o campanie de repatriere și fiscalizare a averilor ascunse în conturi din străinătate, primele bănci luate în vizor fiind cele elvețiene.