O diva altruista

Apropo.ro / 27.02.2006, 15:04
O diva altruista
Privita de aproape, la recenta conferința de presa de la Berlin și la ședința foto, pe covorul roșu, Meryl Streep radiaza aceeași lumina pe care toți i-o cunoaștem atat de bine de pe ecran. Foarte deschisa și familiara, actrița care a

Privita de aproape, la recenta conferința de presa de la Berlin și la ședința foto, pe covorul roșu, Meryl Streep radiaza aceeași lumina pe care toți i-o cunoaștem atat de bine de pe ecran. Foarte deschisa și familiara, actrița care a surclasat-o prin palmares pana și pe Katharine Hepburn recucerește lumea prin (alte) doua roluri foarte diferite: în „A Prairie Home Companion” și „Prime”.

„Am așteptat o viața sa lucrez cu Robert Altman”, a spus Meryl, care a primit – tot la conferința de presa – un omagiu glumeț de la ilustrul regizor. „Nu știam ca Meryl ar fi facut altceva decat sa cante. Cand i-am oferit rolul, nu banuiam ca mai jucase în vreun film”. Dincolo de butada, Meryl Streep chiar joaca în „A Prairie Home Companion” (favoritul criticii la festivalul de la Berlin, plecat pe nedrept fara Marele premiu din competiție) rolul unei cantarețe country, iar felul în care o face pare pentru oricine îndeletnicirea ei de o viața.

Cu o verva teribila, Meryl canta, glumește, evoca amintirile unei tinereți petrecute pe scena, are emoții pentru debutul scenic al fiicei ei și însuflețește ultima reprezentație dintr-un spectacol emblematic pentru America timp de 30 de ani.

„Filmul m-a facut sa înțeleg multe lucruri profunde despre America și adevaratul ei suflet”, a declarat Meryl, al carei har formidabil de-a jongla cu orice registru și cu orice eroina a facut un reporter sa se întrebe (tot la conferința): „Mai exista vreun tip de personaj pe lumea asta pe care nu l-ați jucat înca?”. Ce-i drept, Meryl Streep este de mult cunoscuta drept una dintre actrițele capabile sa faca imposibilul pentru pregatirea rolului.

Pentru unul dintre personajele ei intrate în istoria cinematografului, Sophie Zawistowska din „Alegerea Sophiei” (1982), Meryl l-a implorat (la propriu) în genunchi pe regizorul Alan J. Pakula, iar o data ce a primit rolul a învațat limba poloneza ca sa aiba accentul potrivit. „Am urat-o pentru afurisenia ei, deși o respect foarte mult ca actrița”, a spus Dustin Hoffman dupa ce a jucat cu ea în „Kramer contra Kramer” (1979).

Rolul fusese scris inițial pentru Kate Jackson, un nume sonor în epoca datorita faptului ca era unul dintre „îngerii” lui Charlie în serialul TV omonim, cu uriaș succes în epoca. Cum lui Kate nu i-a permis însa programul încarcat sa devina Joanna Kramer, Meryl s-a angajat sa preia dificilul rol al femeii care își lasa barbatul dependent de munca sa-și creasca singur copilul.

Afla mai multe despre Meryl Streep numai din

Tags: