O donare de sange – salvarea unei vieți

Apropo.ro / 13.07.2004, 14:29
O donare de sange - salvarea unei vieți
Orice persoana sanatoasa poate dona sange. Daca ai varsta cuprinsa între 18-65 de ani, și o greutate minima de 56 kilograme, corespunzi profilului donatorului. Totul e sa ai bunavoința sa faci un act caritabil, fiindca donarea de sange este benevola. Din nefericire,


Orice persoana sanatoasa poate dona sange. Daca ai varsta cuprinsa între 18-65 de ani, și o greutate minima de 56 kilograme, corespunzi profilului donatorului. Totul e sa ai bunavoința sa faci un act caritabil, fiindca donarea de sange este benevola.

Din nefericire, romanii nu se înghesuie sa doneze sange, iar centrele de hematologie din țara se confrunta cu o adevarata criza. Situația devine însa dramatica pentru bolnav care așteapta picatura de sange salvatoare.

Avantaje de milioane prodonare

Dincolo de binele facut unui semen al tau, mai exista și un argument economic privind donarea. Puțini știu ca acest act implica un control medical amanunțit gratuit. Fiecarei persoane care se hotaraște sa doneze sange i se fac testele obligatorii predonare. Acestea sunt:

* determinarea de hemoglobina, de grup sangvin și Rh
* testul HIV
* testele anticorpi HBS, anticorpi HCV, anticorpi RWB
* radiografie pulmonara

Daca ar fi sa platești aceste investigații, suma ar putea depași un milion de lei. În plus, astfel poți afla daca ai hepatita B sau C, daca ești anemica sau ai contactat o boala cu transmitere sexuala.

Daca ești hipertensiva (tensiunea arteriala nu depașește 20), donarea poate fi o metoda terapeutica, deoarece presiunea sangelui scade în urma acestei manevre.

Cine nu poate dona

Orice persoana care cantarește mai puțin de 56 kilograme, are tensiunea arteriala peste 20 sau sufera de boli de piele, tuberculoza, sifilis ori cancer. Este valabil și în cazul varstnicilor (peste 65 ani). Exista, însa, și cauze tempoare: oboseala fizica, gravidia, lauzia.

Teama nu face casa cu faptele bune

Frica fața de înțepatura acului nu se justifica atunci cand vrei sa faci un bine. La o recoltare nu se iau mai mult de 400 ml sange, cantitate care se reface destul de repede (ca timp, în 2 ore, iar calitativ în 14 zile). Organismul are în permanența o rezerva de 300 ml sange, iar daca adopți și o alimentație bogata în fier, nu vei resimți absolut deloc pierderea. Între doua recoltari trebuie sa existe un interval de timp de minimum 45 de zile.