O explozie solară lovește azi Pământul

Apropo.ro / 08.03.2012, 11:45
O explozie solară lovește azi Pământul
Cea mai puternică explozie solară din ultimii cinci ani va lovi astăzi, 8 martie 2012, Pământul.

Explozia solară reprezintă un bombardament de particule electromagnetice care ar putea pertuba comunicațiile prin satelit și rețelele electrice de distribuție.

Erupția a avut loc marți seara, iar efectele le-am putea simți astăzi, în jurul orei 14.00 (ora României) și vor dura până vineri.

Această furtună solară, care are în componență particule încărcate care vor lovi Pământul cu o viteză de 6,44 milioane de kilometri pe oră, poate afecta distribuția de energie electrică, comunicațiile prin satelit, GPS-urile, astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) și pot constrânge companii aeriene să își schimbe rutele.

Creșterea numărului de erupții solare – ultima având loc pe 23 ianuarie – este normală în condițiile ciclurilor solare de 11 ani, care, pentru această perioadă, se așteaptă să atingă mazimul în 2013″, conform NASA.

Furtuna solară de joi, 8 martie, poate fi considerată „una dintre cele mai puternice începând cu decembrie 2006”, conform lui Joseph Kunches, expert NOAA în fenomene meteo spațile .

Citește mai multe detalii despre explozia solară din 8 martie 2012, pe Mediafax.ro