O femeie pe cinste!/A Good Woman (2004)

Apropo.ro / 15.03.2006, 18:14
O femeie pe cinste!/A Good Woman (2004)
Robert și Meg Windermere sunt unul dintre cuplurile proeminente ale societații anilor Â’30 din New York. Pe de alta parte, dna Erlynne este o femeie sexy, îndrazneața, ajunsa la o vârsta respectabila și care și-a câștigat notorietatea pentru

Robert și Meg Windermere sunt unul dintre cuplurile proeminente ale societații anilor Â’30 din New York. Pe de alta parte, dna Erlynne este o femeie sexy, îndrazneața, ajunsa la o vârsta respectabila și care și-a câștigat notorietatea pentru legaturile amoroase cu barbați bogați și casatoriți.

La sfârșitul unei astfel de legaturi, una dintr-un lung șir, în urma careia nu se poate lauda cu nici un câștig financiar, își face bagajele și pleaca în Europa, lasând în urma o mulțime de facturi neplatite și bârfe pe seama ei.

Destinația ei este Riviera italiana, locație foarte la moda care abunda în personaje cu avere și prestigiu, și în același timp locul unde dl. și dna. Windermere își petrec vara.

Apariția dnei. Erlynne aprinde spiritele printre aristocrații care se afla în trecere prin oraș, deoarece reputația ei este cunoscuta de toata lumea, iar comportamentul ei face multe sprâcene sa se ridice dezaprobator în rândul elitei din clasa mijlocie.

Nu îi ia mult pâna sa îl abordeze pe Robert Windermere și sa își exercite farmecele asupra lui. Acesta pare ca se lasa sedus și începe sa semneze numeroase cecuri pentru a putea susține stilul de viața extravagant cu care este obișnuita dna. Erlynne.

Pentru a înratați lucrurile și mai mult, Robert este vazut de mai multe ori în compania ei, lucru ce da naștere la zvonuri care încep sa circule peste tot. În tot acest timp, Lord Darlington, un aristocrat britanic bogat și prieten cu Robert, se apropie din ce în ce mai mult de Meg, copleșind-o cu atenția lui și fiind evidend ca s-a îndragostit de ea.

În ziua în care împlinește 21 de ani, în toiul pregatirilor pentru o petrecere extravaganta, Meg descopera, la aluziile Lordului Darlington, ca Robert a facut în ultima vreme multe cheltuieli pentru dna.

Erlynne și este convinsa ca soțul ei are o aventura cu aceasta, fara sa banuiasca faptul ca, de fapt, Robert încearca sa o împiedice pe dna. Erlynne sa îi dezvaluie lui Meg un secret întunecat – acela ca ea este de fapt mama sa naturala…

La începutul petrecerii, Robert înca nu știe nimic despre descoperirea soției sale, dar când Meg îl vede pe Tuppy, un milionar impunator, sosind la brațul dnei. Erlynne, nu se mai poate stapâni. Dna Erlynne încearca sa îl asigure pe Robert ca nu dorește cu nici un chip sa faca publica legatura sa cu Meg, dar conversația lor stârnește noi bârfe printre invitați. Meg îl confrunta pe Robert în legatura cu sprijinul financiar acordat dnei. Erlynne, dar acesta se vede pus în situația de a nu putea spune adevarul, de teama sa nu ruineze reputația lui Meg în înalta societate.

Totuși, lipsa unei explicații plauzibile îi da lui Meg de înțeles ca banuielile sale sunt întemeiate și gasește ca nu are alta varianta decât sa fuga cu Lord Darlington, lasându-i lui Robert un bilet de desparțire în vila unde stateau.

Între timp, Tuppy, care se simte singur, face cunoscut faptul ca este pe punctul de a o cere în casatorie pe dna. Erlynne, în ciuda sfaturilor primite din partea apropiaților. Cu toate acestea, motivele pentru care el dorește sa se casatoreasca cu ea sunt bine definite și ramâne indiferent la bârfele din toate cercurile societații. Spre încântarea lui, dna. Erlynne îi accepta propunerea cu eleganța.

În încercarea disperata de a-și salva casnicia, Robert o gasește pe dna. Erlynne și îi ofera o noua suma de bani pentru a parasi orașul imediat. Dupa cererea în casatorie venita din partea lui Tuppy, aceasta crede ca vorbele pe seama ei vor disparea și nu dorește sa își paraseasca logodnicul, dar atunci când descopera scrisoarea de la Meg își da seama de pericolul implicat în confuzia pe care a provocat-o prezența sa în Italia.

Dna. Erlynne se repede sa ajunga la iahtul Lordului Darlington pentru a o gasi pe Meg. Ajunsa aici, o convinge ca nu are nici o legatura cu Robert, dar în timp ce ele doua stau de vorba, își fac apariția Robert, Lord Darlington, Tuppy și alte persoane, care descopera evantaiul lui Meg pe un scaun.

Odata renascuta dragostea ei pentru Robert, Meg încearca cu disperare sa evite a fi descoperita pe iahtul Lordului Darlington, devenind ultimul scandal care sa faca deliciul înaltei societați. Stapâna pe moment, dna. Erlynne o convinge pe Meg sa fuga prin trapa cabinei, lasând-o sa își asume responsabilitatea pentru întreaga situație. Deși cu greu, Meg accepta, și când aceasta este departe și în siguranța, dna. Erlynne iese din cabina, pregatita sa lase domnilor impresia ca este implicata într-o legatura amoroasa cu Lordul Darlington. Tuppy asista consternat la acest spectacol.

În ziua urmatoare, dna. Erlynne face o vizita familiei Windermere pentru a-i înapoia evantaiul lui Meg și pentru a-și lua la revedere. O convinge pe Meg sa nu îi dezvaluie lui Robert planul sau de a fugi cu Lord Darlington, de teama ca mariajul lor sa nu fie distrus în mod gratuit, dar se hotaraște sa nu își dezvaluie adevarata identitate, care ar putea pata imaginea pe care Meg și-a construit-o cu privire la mama sa. La plecare, îi înapoiaza lui Robert ultimul cec primit de la el, în semn de caința.

Dna. Erlynne urca la bordul avionului pentru a parasi Riviera italiana, dar lânga scaunul sau gasește evantaiul lui Meg, iar locul de lânga ea e ocupat de Tuppy. În încercarea de a-și salva logodna, dupa ce a auzit de la Meg adevarata varianta despre atitudinea ei eroica, s-a hotarât sa o însoțeasca pe dna. Erlynne în calatoria ei, aducând și evantaiul lui Meg, pe care aceasta l-a rugat în mod expres sa i-l dea dnei. Erlynne, ca simbol al felului în care i-a salvat casnicia și reputația, ce puteau fi amândoua distruse atât de ușor.

Prezentare pe scurt
O FEMEIE PE CINSTE

Plasat în anii Â’30 în frumoasa Riviera italiana, O FEMEIE PE CINSTE este o comedie romantica eleganta și spumoasa, bazata pe piesa de teatru a lui Oscar Wilde, „Evantaiul doamnei Windermere”.

Casnicia unui tânar cuplu este pusa în pericol de bârfele care circula în înalta societate cu privire la o aventura incipienta. Robert Windermere (Mark Umbers) este acuzat ca îi ofera bani în secret dnei. Erlynne (Helen Hunt), o doamna mai în vârsta cu o reputație proasta, în vreme ce soția sa, Meg Windermere (Scarlett Johansson), încearca sa intre în grațiile Lordului Darlington (Stephen Campbell Moore), un playboy notoriu.

Apariția dnei. Erlynne pe coasta Amalfi atrage atenția tuturor barbaților din Riviera, în special cea a Lordului Augustus „Tuppy” (Tom Wilkinson), care o cere în casatorie de cum are ocazia.

Evenimentele se precipita la petrecerea data în cinstea lui Meg cu ocazia împlinirii a 21 de ani, iar Meg se vede nevoita sa paraseasca petrecerea, cu intenția de a fugi cu afemeiatul Lord Darlington. Atunci când adevarul iese la suprafața, se dovedește ca zvonurile despre orice aventura nu aveau nici o baza solida, dar în spatele lor se ascunde un secret de familie și mai întunecat. Dna. Erlynne sacrifica șansa unei casnicii fericite cu Lord Augustus pentru a-i oferi lui Meg ocazia de a scapa de greșeala pe care era pe punctul de a o comite prin fuga cu Lord Darlington.

Reîntoarsa cu bine la soțul ei, Meg își marturisește pacatele în fața lui Tuppy, reabilitând numele dnei. Erlynne. Acesta pleaca dupa ea și o ajunge din urma în avionul cu care tocmai pleca, câștigându-i iertarea. În final numai planurile Lordului Darlington eșueaza.

NOTE BIOGRAFICE
Despre O FEMEIE PE CINSTE


Mike Barker – Regizor
Am plasat O FEMEIE PE CINSTE în Italia și am mutat acțiunea piesei originale în perioada mai recenta a aniilor ’30 pentru a adauga un ambient placut la ceea ce inițial fusese o piesa de salon. Schimbarea perioadei a fost menita pentru a da o senzație de contemporaneitate acțiunii și pentru a o îndeparta de încorsetarea morala a epocii în care fusese plasata piesa.

Helen Hunt s-a implicat în acest proiect de la bun început, iar felul în care a înțeles personajul pe care urma sa îl interpreteze a influențat mult evoluția scenarului. Ma simt foarte norocos pentru șansa de a fi lucrat cu ea la acest film, și mi-ar placea foarte mult sa repet aceasta experiența. Am fost de asemenea foarte norocoși pentu faptul de a fi lucrat cu Scarlett Johansson, ale carei doua filme anterioare înca nu rulau în Europa la momentul respectiv. Și, dupa cum toata lumea știe, de atunci a devenit foarte cunoscuta. A fost o delectare sa lucrez cu toți actorii cu care am lucrat. Nu pot sa îmi imaginez o combinație mai buna.

Atunci când Stephen Campbell Moore a dat proba pentru rol, i l-am acordat imediat și același lucru s-a întâmplat cu Mark Umbers. Ambii actori au avut o înțelegere și o empatie a rolului imediata. Tom Wilkinson este piesa de rezistența a acestui film – un personaj simplu și cinstit care asigura stabilitatea în film, împotriva tuturor actelor de falsitate, imoralitate și haos emoțional care urmeaza.

O FEMEIE PE CINSTE este o piesa de ansamblu, dar totul se bazeaza pe creația lui Oscar Wilde și filmul este realizat într-o maniera simpla și eleganta pentru a reflecta dialogurile si acțiunea descrisa de acesta.

Howard Himelstein – Scenarist
Când am citit pentru prima data piesa lui Oscar Wilde, EVANTAIUL DOAMNEI WINDERMERE, pe baza caruia este adaptat filmul O FEMEIE PE CINSTE, am știut imediat ca vreau sa fac filmul acesta. Am ales sa plasez acțiunea filmului în anii Â’30 pentru ca aceasta perioada reflecta în multe privințe starea lucrurilor de astazi – o perioada în care societatea era împarțita în cei care aveau resurse și cei care nu aveau.

Într-o societate dominata de barbați, dna. Erlynne nu se sfiește sa îmbrobodeasca barbații și, daca este necesar, sa se culce cu ei pentru a obține ce își dorește.

Cea mai mare parte a celorlate personaje sunt spirituale și au ciudațenii proprii – dialogul lor este naucitor, aproape fiecare propoziție este o sursa de informații critice, dar într-un stil care pare nepremeditat și atât de imperceptibil încât stimuleaza imediat simțul umorului.

Dar, miezul acțiunii îl constituie relația dintre dna. Erlynne și Meg Windermere, tânara idealista care nici nu banuiește ca este fiica ei. Confruntarea dintre aceste doua femei și împacarea lor ofera imaginea unei relații cu multe fațete între doua femei cum rar s-a mai vazut pe marele ecran.

Biografia actorilor din „O FEMEIE PE CINSTE!”

Helen Hunt „Mrs Erlynne”
Puține actrițe au fot ridicate în slavi precum Helen Hunt.

Cele mai recent apariții ale lui Hunt includ roluri în filmul lui Woody Allen, BLESTEMUL SCORPIONULUI DE JAD (THE CURSE OF THE JADE SCORPION), în care joaca alaturi de Charlize Theron, Dan Aykroyd și Allen însuși; filmul independent al lui Robert Altman, DR. T ȘI FEMEILE (DR. T AND THE WOMEN), alaturi de Richard Gere; DA MAI DEPARTE! (PAY IT FORWARD), o producție Warner Bros., alaturi de Kevin Spacey și Haley Joel Osment; CASTAWAY cu Tom Hanks; și CE VOR FEMEILE (WHAT WOMEN WANT) cu Mel Gibson.

Interpretarea din MAI BINE NU SE POATE (AS GOOD AS IT GETS), o producție Sony Pictures în care aparea alaturi de Jack Nicholson în rolul unei mame care își crește copilul singura și care lucreaza ca și chelnerița, i-a adus un premiu Golden Globe, un premiu Screen Actors Guild și un Oscar pentru cea mai buna actrița. Anterior jucase în TWISTER, în regia lui Jan De Bont și a câștigat un premiu Blockbuster pentru cea mai buna actrița într-un film de acțiune/aventura pentru rolul sau din acest film de mare succes.

A fost nominalizata de șapte ori pentru premiul Emmy în tot atâtea sezoane, și l-a câștigat de patru ori pentru titlul de cea mai buna actrița într-un serial de comedie cu rolul ‘Jamie BuchmanÂ’ din „Nebun dupa tine”. Performanța din serialul de succes al companiei NBC i-a adus și cinci premii Golden Globe (patru pentru interpretare și unul pentru producția serialului), un mult-râvnit premiu Screen Actors Guild și trei premii American Comedy. În plus, a fost numita de doua ori „cea mai buna actrița” de organizația Vieweres for Quality Television.

Hunt a avut parte de recenzii elogioase pentru interpretarea extraordinara din filmul lui Samuel Goldwyn, care a avut un succes mult mai mare decât așteptarile, (TERAPIA) THE WATERDANCE. Hunt a mai jucat în SARUTUL MORȚII (KISS OF DEATH), DOMNUL DE SÂMBATA SEARA (MR. SATURDAY NIGHT), PEGGY SUE SE MARITA (PEGGY SUE GOT MARRIED), PE URMELE MAFIEI (NEXT OF KIN), ATÂT DE DEPARTE DE CASA(MILES FROM HOME), CU FETELE LA DISTRACȚIE (GIRLS JUST WANNA HAVE FUN), și PROIECTUL X (PROJECT X).

Nascuta în Los Angeles, Hunt a fost crescuta într-un mediu artistic. Tatal sau, Gordon Hunt, este regizor și un profesor de actorie apreciat, iar profesoara sa de canto este una dintre cei mai buni profesori de canto din Hollywood, bunica sa, Dorothy Fries.

Scarlett Johansson „Meg Windermere”
În mai bine de zece ani în lumea filmului, dubla nominalizata pentru premiul Golden Globe și câștigatoare a premiului BAFTA, Scarlett Johansson a dovedit ca este una dintre cele mai talentate tinere actrițe de la Hollywood. Johansson a fost elogiata în presa cu prilejul Festivalului de Film de la Veneția, unde a primit și premiul pentru cea mai buna actrița pentru rolul principal din RATACIȚI PRINTRE CUVINTE (LOST IN TRANSLATION), unde a jucat alaturi de Bill Murray, acesta fiind cel de-al doilea film al Sofiei Coppola și care a primit multe recenzii favorabile din partea criticii de film. De curând, Johansson a interpretat rolul principal in filmul FATA CU CERCEL DE PERLA (GIRL WITH A PEARL EARRING), adaptarea romanului cu același nume despre pictorul Johannes Vermeer (Colin Firth).

Johansson a terminat filmarile la filmul ȘEF, ȘI PUȚIN MAI MULT (SYNERGY) al fraților Weitz, cu premiera la data de 29.12.2004, și a început de curând filmarile în Londra pentru filmul „Drama de vara a lui Woody Allen, neintitulata” („Untitled Woody Allen Summer Drama”). Johansson a terminat filmarile și la CÂNTEC DE IUBIRE (A LOVE SONG FOR BOBBY LONG), în care joaca alaturi de John Travolta și O FEMEIE PE CINSTE, alaturi de Helen Hunt, ambele filme fiind programate pentru a fi difuzate în 2005.

Tom Wilkinson „Tuppy”
Nominalizat la Oscar în 2001 (și câștigator al premiului Independent Spirit) pentru interpretarea din filmul ÎN DORMITOR (IN THE BEDROOM) al lui Todd Field, Tom Wilkinson a devenit un nume cunoscut în toata lumea dupa ce a jucat în filmul lui Peter Cattaneo, GOL PUȘCA (THE FULL MONTY).

Dupa IN THE BEDROOM, Wilkinson a fost propulsat în atenția publicului prin rolul din filmul NORMAL al postului HBO, alaturi de Jessica Lange, fiind nominalizat pentru premiile Golden Globe și Emmy.

În ultimii ani, Wilkinson a aparut în mai multe filme, printre care ORA DE VÂRF (RUSH HOUR), CE-NSEAMNA SA FI ONEST (THE IMPORTANCE OF BEING EARNEST), PATRIOTUL (THE PATRIOT), ÎN TOIUL LUPTEI (RIDE WITH THE DEVIL), SHAKESPEARE ÎNDRAGOSTIT (SHAKESPEARE IN LOVE), OSCAR ȘI LUCINDA (OSCAR AND LUCINDA) și WILDE.

Stephen Campbell-Moore -„Lord Darlington”
Stephen s-a lansat inițial în teatru la Teatrul Almeida și în cadrul companiei de teatru Royal Shakespeare Company, lucrând cu regizori precum Jonathan Kent, Gregory Doran și Michael Attenborough.

Debutul pe marele ecran a venit odata cu rolul principal ‘AdamÂ’ din ACEȘTI TINERI MINUNAȚI (BRIGHT YOUNG THINGS) în regia lui Stephen Fry.

Rolurile de televiziune pe care le-a interpretat ulterior cuprind rolul din „Byron”, unde a jucat alaturi de Jonny Lee Miller, și rolul principal din „Ți-am spus eu” („He Knew He Was Right”) pentru postul BBC. În prezent face cinste teatrului Royal National Theatre, jucând rolul ‘IrwinÂ’ în noua piesa a lui Alan Bennett, „Baieți care au facut istorie” („The History Boys”).

O femeie pe cinste!/A Good Woman

Distributie:

HELEN HUNT
SCARLETT JOHANSSON
TOM WILKINSON
STEPHEN CAMPBELL MOORE
MARK UMBERS

Regie: MIKE BARKER

Scenariu:HOWARD HIMELSTEIN

Imagine: BEN SERENSIN

Montaj: NEIL FARRELL

Costume: JOHN BLOOMFIELD

Muzica: RICHARD G. MITCHELL

Gen: Comedie/ Romantic

Productie: Spain / Italy / UK / Luxemburg / USA

Durata: 93

Distribuit în România de : New Films Romania

Tags: