O fotografie realizată cu drona de Robert Irwin, fiul lui Steve Irwin, stârnește controverse

De: Ana Obretin / 12.02.2021, 13:16

O fotografie pentru care Robert Irwin, fiul „vânătorului de crocodili” Steve Irwin, a primit, recent, premiul publicului la Wildlife Photographer of The Year, a stârnit controverse privind folosirea dronelor. Motivul este acela că uluitoarea fotografie surprinde un uriaș incendiu de vegetație din nordul statului australian Queensland.

Astfel, s-a pus problema dacă imaginea a fost realizată în mod legal, având în vedere faptul că este ilegal să pilotezi drone peste zonele unde este nevoie de serviciile de urgență, inclusiv cele unde au izbucnit incendii de vegetație. 

Un purtător de cuvânt al Australia Zoo a declarat că a discutat cu Autoritatea pentru Siguranța Aviației Civile (CASA) care i-a confirmat că nu a fost încălcată nicio lege atunci când Robert Irwin a făcut fotografia, la începutul anului trecut.

Totuși, autoritatea de reglementare a avertizat că oricine încearcă să facă o fotografie similară ar putea ajunge în spatele gratiilor, pedeapsa maximă fiind de doi ani. 

Ce spune legea în Australia. Amendă de până la 26.000 de dolari sau doi ani de închisoare

Legea privind dronele este relativ clară, respectiv dispozitivele trebuie să poată fi văzute în orice moment, nu pot fi pilotate pe timpul nopții, atunci când este înnorat, ceață sau ploaie abundentă. De asemenea, acestea nu pot fi pilotate peste o zonă cu incidente active care necesită serviciile de urgență – de exemplu, un accident de mașină, un incendiu de vegetație sau un alt dezastru natural. 

Încălcarea regulilor poate atrage o amendă de la 1.100 la 11.000 de dolari australieni, potrivit abc.net.au. Totodată, dacă o dronă reprezintă un pericol pentru aeronave, pilotul acesteia ar putea fi obligat să plătească o amendă de 26.000 de dolari sau să petreacă până la doi ani în închisoare.

Robert Irwin a făcut fotografia în rezervația naturală Steve Irwin din Peninsula Cape York din Queensland, o suprafață de teren care aparține familiei sale, deci este privată. Având în vedere faptul că este o zonă îndepărtată și privată, serviciile de urgență pot răspunde în caz de incendiu doar dacă li se solicită acest lucru. Serviciul de Pompieri din Queensland a confirmat că nu i s-a cerut acest lucru, deci nu ar fi fost niciun pericol ca drona lui Irwin să interfereze cu posibilele eforturi de stingere a incendiului. 

Robert Irwin este fiul în vârstă de 17 ani al zoologului și realizatorului TV cunoscut și ca”vânătorul de crocodili” Steve Irwin, care a fost ucis de o pisică de mare în timpul unei filmări, în 2006. Era cel mai îndrăgit „vânător de crocodili”, iar expediţiile sale în lumea necuvântătoarelor erau spectaculoase şi îi ţineau pe telespectatori cu sufletul la gură.

CITEȘTE ȘI: Fiica lui Steve Irwin a câştigat concursul ”Dansează printre stele” 

Vînătorul de crocodili 

Foto: Instagram/ Robert Irwin Photography