O initiativa privind retragerea din Irak, blocata in senatul american

Apropo.ro / 19.07.2007, 09:01
O initiativa privind retragerea din Irak, blocata in senatul american
Senatul american a blocat miercuri o initiativa a democratilor, care ar fi permis retragerea tuturor efectivelor americane de lupta din Irak pâna la sfârsitul lunii aprilie 2008, relateaza Reuters. Dupa încheierea dezbaterilor, majoritatea senatorilor au votat în favoarea

Senatul american a blocat miercuri o initiativa a democratilor, care ar fi permis retragerea tuturor efectivelor americane de lupta din Irak pâna la sfârsitul lunii aprilie 2008, relateaza Reuters.

Dupa încheierea dezbaterilor, majoritatea senatorilor au votat în favoarea legislatiei care ar fi permis sa înceapa retragerea trupelor în decurs de 120 de zile, însa nu au întrunit numarul de 60 de voturi necesare pentru a depasi un obstacol procedural si a merge mai departe.

Camera Reprezentantilor a adoptat deja un proiect legislativ similar, privind retragerea din Irak, în cazul caruia presedintele George W. Bush a amenintat ca îsi va exercita dreptul de veto.

Senatorul democrat Harry Reid se afla la originea initiativei, care ar fi permis începerea retragerii trupelor peste 120 de zile. „Aduceti trupele acasa. Lasati-i sa revina acasa”, a spus Reid.

Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, a afirmat ca initiativa este o alternativa modesta la strategia actuala.

Presedintele Comisiei senatoriale a Fortelor Armate, Carl Levin, unul dintre sustinatorii planului, a argumentat ca „retragerea ar fi singura modalitate de mobilizare a liderilor irakieni”.

Mediafax