O inventie dedicata bolnavilor de Alzheimer: pantofii cu GPS

De: Marian Andrei / 12.01.2012, 11:45
O inventie dedicata bolnavilor de Alzheimer: pantofii cu GPS
Supravegherea persoanelor suferind de Al­zheimer va fi in curand mai simpla: o companie americana a creat pantofii care au integrati in talpa un dispozitiv GPS.

Din cauza tulburarilor de memorie si dezorientarii specifice bolii Alzheimer, boala a carei raspandire a cunoscut in ultimele decenii o crestere alarmanta, multi dintre pacienti se pot rataci, motiv pentru care sunt izolati la domiciliu.

Noul dispozitiv GPS, dezvoltat de Universitatea din Virginia impreuna cu societatea GTX Grouppe, face un pas inainte in ghidarea si reperarea celor care sufera de aceasta boala, redandu-le libertatea de miscare.

Dispozitivul poate fi setat pe traseul pe care trebuie sa-l urmeze bolnavul. In cazul in care acesta deviaza de la traseul stabilit, GPS-ul declan­sea­za alarma. Mai mult, datorita tehnologiei folosite, pacientul pate fi reperat oriunde s-ar afla.

Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta, fiind asociata si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si de a efectua activitatile zilnice.