O lecție de viața sanatoasa: Dieta Okinawa

Apropo.ro / 01.06.2006, 15:47
O lecție de viața sanatoasa: Dieta Okinawa
Sa fii stapana absoluta asupra greutații tale, sa nu-ți faci niciodata griji de nivelul colesterolului sau de apariția diabetului, sa traiești mai mult și mai bine. Visele tale sunt realitate pe arhipelagul Okinawa. Modul de alimentație al locuitorilor sai a

Sa fii stapana absoluta asupra greutații tale, sa nu-ți faci niciodata griji de nivelul colesterolului sau de apariția diabetului, sa traiești mai mult și mai bine. Visele tale sunt realitate pe arhipelagul Okinawa. Modul de alimentație al locuitorilor sai a facut înconjurul lumii. Acum 30 de ani, primii cercetatori ajungeau acolo și se minunau de numarul celor care aveau peste 100 de ani și de faptul ca nu exista nici macar o persoana supraponderala. Afla care este secretul lor.

Situat între Japonia, China și Taiwan, arhipelagul Okinawa este locul unde traiesc oamenii cei mai sanatoși din lume și cu cea mai impresionanta longevitate. O spun cu mana pe inima toți specialiștii care au vizitat insulele. Acolo, aproape ca nu întalnești cazuri de cancer, nu exista oameni cu nivelul de colesterol ridicat, nici cu hipertensiune, nici cu osteoporoza, Alzheimer sau Parkinson. Iar doctorii din zona știu ce e diabetul doar din carți, caci de tratat nu au pe cine. Genele locuitorilor, ai sa te grabești sa spui. Greșit! Cercetatorii de la Centrul de Studii Okinawa au crezut la fel cand au convins cațiva locuitori ai arhipeleagului sa se mute în Brazilia și sa adopte obiceiurile alimentare ale brazilienilor. Urmarea? Au trait în medie cu 7 pana la 10 ani mai puțin decat cei de pe insule. Remarcabilul lor sistem imunitar nu se datora așadar genelor, ci modului de alimentație de pe arhipelag. Iata care sunt principiile Okinawa, secretele imunitații de fier.

Ecuația sanatații curate
Cum arata regimul locuitorilor din Okinawa? Iata ecuația caștigatoare: șapte legume și trei fructe pe zi, șapte porții de cereale, doua mese pe baza de soia, trei mese pe baza de pește pe saptamana, multe condimente, ierburi și alge, aproape deloc carne, produse lactate, alcool și zahar. Pe arhipelag, oamenii mananca multe alimente sarace în calorii, dar bogate în vitamine și minerale. Cu un consum mediu de 1.800 cal. pe zi, ei sunt cu mult în urma europenilor care mananca 2.200 sau a americanilor care conduc cu 2.500. Tocmai de aceea oamenii din Okinawa n-au avut în viața lor probleme cu silueta (oare cum o fi…?). Indicele de masa corporala oscileaza între 18 și 22, în comparație cu 26 în Franța și 30 în America. E firesc, organismul lor elimina cu ușurința toxinele, nu reține grasimile, se odihnește mult mai repede și lupta cu mai multa putere împotriva infecțiilor.

Alimente la loc de cinste în Okinawa
Ananasul – acizii sai previn apariția compușilor cancerigeni în stomac. Consuma-l simplu ca desert sau taie-l bucațele și adauga-l la salate.

Ciupercile – cunoscute pe arhipelag și sub denumirea „concentrat de vitalitate”. Ciupercile conțin substanțe antivirale, antibacteriene și chiar anticancerigene.

Usturoiul – întarește sistemul imunitar, cu o condiție: sa fie consumat crud. Vorba noastra „gaina batrana face ciorba buna” a fost înlocuita de locuitorii din Okinawa cu „usturoiul proaspat face ciorba buna”. Nu rimeaza, dar face minuni pentru sanatate. Așa ca nu ezita sa folosești usturoi la ciorbe, supe, tocanițe.

Varza – conține substanțe anticancerigene și previne cu brio în special cancerul la stomac, la plamani, la colon și de piele. Va mai vindem un pont: cei din Okinawa folosesc numai varza chinezeasca, mult mai bogata în vitamine.

Morcovul – foarte bogat în caroten, acționeaza ca un scut protector al celulelor. În Okinawa, rar exista masa fara morcovi, fie facuți piure, fie folosiți la salate sau ciorbe.

Ceaiul – considerat „bautura nemuririi”, conține antioxidanți și are un efect antiviral. Bea cate doua sau trei cani pe zi, însa nu adauga lapte, fiindca acesta îi anuleaza efectele benefice. În Okinawa, ceaiul este folosit și ca ingredient la diverse mancaruri.

Cerealele integrale – lipsa somnului și stresul slabesc sistemul imunitar care va ceda într-o clipita în fața virusurilor și a microbilor. Prinde forța din cerealele integrale, care se asimileaza lent și nu îți pun în pericol silueta. În plus, sunt o sursa ideala de vitamina B și de crom, permițand astfel corpului sa foloseasca într-un mod optim energia pe care o primește sub forma de glucide.

Șapte zile în stil Okinawa
Meniul este inspirat din principiile Okinawa și, chiar daca nu pare cel mai gustos din lume, este cu siguranța cel mai sanatos. Accepta provocarea și încearca cel mai benefic mod de alimentație. Sa înceapa rasfațul total pentru organismul tau!

Luni
Micul dejun: doua felii de paine cu semințe, un iaurt cu soia, o para, ceai verde
Pranz: salata (orez integral, castraveți, ciuperci, omleta taiata cubulețe), o felie de paine integrala, compot de caise fara zahar, ceai verde
Cina: salata (spanac și semințe de susan), spaghete integrale și sote de tofu, o jumatate de mango, ceai de iasomie

Marți
Micul dejun: musli intregal (grau, ovaz și cateva bucațele de alune), lapte de soia, o jumatate de mango, ceai verde
Pranz: salata (morcovi, ridichi negre și castraveți cu semințe de susan și sos de soia), sushi, o portocala, ceai verde
Cina: amestec de legume fierte, o bucațica de mușchi de porc la gratar, o jumatate de papaya, ceai de iasomie

Miercuri
Micul dejun: doua prajituri integrale, shake de tofu (amestec de tofu, iaurt cu soia, un sfert de ananas și sucul unei portocale), ceai verde
Pranz: amestec de legume la tigaie, somon la gratar, o felie de paine integrala, o jumatate de papaya, ceai de iasomie
Cina: ciorba de legume, sote de dovleac cu orez integral, o felie de paine integrala, L ananas proaspat, un iaurt

Joi
Micul dejun: milk shake de fructe (amestec de fructe cu lapte), doua prajituri integrale, ceai verde
Pranz: sandviș (paine integrala, castraveți, avocado pasta, tofu), morcovi fierți, compot de caise fara zahar, ceai de iasomie
Cina: salata de laptuci, orez integral, un iaurt, ceai de iasomie

Vineri
Micul dejun: sandviș cu oua fierte și morcovi, doua pere mici, ceai verde
Pranz: salata (morcovi, castraveți, salata verde, ridichi, orez), o felie de paine integrala, o jumatate de papaya, ceai de iasomie
Cina: tofu la tigaie cu semințe de susan, o jumatate de avocado, amestec de legume fierte, o felie de paine integrala, ceai verde

Sambata
Micul dejun: musli intregal (grau, ovaz și cateva bucațele de alune), lapte de soia, un mar, ceai verde
Pranz: salata (orez integral și morcovi rași), somon la gratar, salata verde, o felie de paine integrala, ceai verde
Cina: supa chinezeasca cu taiței și ciuperci, omleta cu morcovi, o felie de paine integrala, L ananas, ceai de iasomie

Duminica
Micul dejun: doua felii de paine cu semințe, un iaurt cu soia, o para, ceai verde
Pranz: salata tropicala (doua avocado, doua papaya, sucul a doua lamai verzi, miere și semințe de susan), sushi, o felie de paine integrala, ceai de iasomie
Cina: salata de roșii și fasole boabe roșie, pilaf, o felie de paine integrala, un iaurt cu soia, ceai verde

Ce se intampla Doctore?