O mare realizare pentru producatorii de telefoane

Apropo.ro / 07.07.2004, 18:25
O mare realizare pentru producatorii de telefoane
Nu toata lumea are degete de pianist. Dar, oricum, cine are nevoie de asemenea degete fine, în afara de... un pianist? Se pare ca, odata cu apariția telefoanelor mobile tot mai mici și cu funcții de comunicare performante (e-mail, Internet, SMS), cam toata lumea începe

Nu toata lumea are degete de pianist. Dar, oricum, cine are nevoie de asemenea degete fine, în afara de… un pianist? Se pare ca, odata cu apariția telefoanelor mobile tot mai mici și cu funcții de comunicare performante (e-mail, Internet, SMS), cam toata lumea începe sa aiba nevoie de îndemanare în apasarea micilor butoanelor de pe telefoanele mobile.

Daca natura nu v-a daruit cu degete subțiri, nu disperați. Producatorii de accesorii pentru mobile au gasit soluția: tastaturi de mici dimensiuni optimizate pentru telefonul dumneavoastra.

Recent, Motorola a anunțat un nou model de telefon care încorporeaza în design-ul sau o tastatura. Este vorba de A630, cu un design cu clapeta. Atunci cand este închisa clapeta, telefonul arata exact ca un telefon (pana aici, nimic spectaculos). Însa daca îl deschideți, vi se dezvaluie un mini-laptop, cu o tastatura destul de bine pusa la punct.

Butoanele sunt așezate astfel încat sunt ușor de apasat cu degetele mari. Telefonul va fi disponibil catre sfarșitul lui august, la un preț subvenționat de 2-300 de dolari.

Acesta este doar un mod de a include o tastatura de mici dimensiuni într-un telefon mobil. „Daca poți sa împachetezi o tastatura într-un mobil fara sa îi modifici radical dimensiunile din fabrica, poți spune ca ai un potențial foarte bun”, spune John Jackson, analist pe domeniul wireless la Yankee Group.

Un alt telefon care demonstreaza atenția producatorilor pentru dezvoltarea designului cu tastatura specializata înglobata este Nokia 6810. Lansat cu aproximativ un an în urma, 6810 arata ca un telefon obișnuit, pana cand îi deschideți clapeta. Moment în care display-ul capata doua „aripi” laterale, „captușite” cu butoane. Gata, puteți prinde viteza la tastat, folosind cu ușurința degetele mari.

Luna trecuta, la Helsinki, Nokia a lansat o tastatura din plastic care comunica cu anumite modele de telefoane mobile prin unde radio (Bluetooth). Este vorba de Nokia Wireless Keyboard, o tastatura cu dimensiuni de 26,2 x 8,7 centimetri care cantarește 190 de grame și se poate „împaturi” în doua, pentru a-și reduce dimensiunile la jumatate atunci cand nu este folosita.

Tot luna trecuta, Samsung a prezentat o tastatura virtuala parca desprinsa din filmele SF. Aceasta este proiectata pe orice suprafața plana, folosind lumina unui laser, iar în momentul în care atingeți cu degetul unul dintre butoanele „desenate” pe birou, telefonul mobil aflat în apropiere primește comanda respectiva prin unde radio.

Mai multe modele de telefoane mobile cu tastatura încorporata sunt în pregatire, din partea diverșilor producatori. Tendința actuala, spun analiștii, este de a include tastaturi în telefoanele „mass-market”, destinate publicului larg, la prețuri accesibile.

Cu toate acestea, exista voci care pun sub semnul întrebarii nivelul cererii pentru asemenea telefoane. Un sondaj realizat de Strategy Analytics a aratat ca doar 13% dintre utilizatorii intervievați au spus ca își doresc un telefon cu tastatura specializata.

„Tastatura de tip Qwerty (n.r.: primele șase litere de pe tastatura clasica, folosita și pe computere) este un lucru care ține de generație”, este de parere Seamus McAteer, analist la compania Zelos Group. El a observat ca tinerii de astazi sunt mult mai obișnuiți sa tasteze la telefon folosind micile butoane ale acestuia, fara ajutorul vreunei tastaturi speciale.

Reprezentanții Motorola nu sunt însa de acord, spunand ca noul model A630 este destinat chiar tinerilor. „Daca facem trimiterea de mesaje mai ușoara, vom aduce comunicarea la un cu totul alt nivel”, a spus vicepreședintele companiei, Joe Woods.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]