O nouă amenințare pentru PC-uri: virușii care lucrează în tandem

De: Marian Andrei / 08.07.2013, 15:00
O nouă amenințare pentru PC-uri: virușii care lucrează în tandem
Un specialist în programe antivirus de la Microsoft, Hyuan Choi, a atras atenția pe blogul său asupra unei noi strategii a hackerilor: virușii care lucrează "în echipă".

Choi a exemplificat cu doi viruși ai sistemului Windows, cunoscuți sub denumirea de Vobfus și Beebone, care sunt depistați de regulă împreună. Vobfus este primul care infectează calculatorul și poate fi preluat în urma accesării anumitor linkuri sau prin dispozitivele USB infectate. Odată instalat, Vobfus downloadează Beebone care integrează calculatorul într-o rețea de dispozitive infectate.

Pericolul consta în faptul că doar Vobfus este recunoscut de actualele programe antivirus. Chiar dacă acesta este depistat, este foarte posibil ca el să fi downloadat deja perechea sa, Beebone. Chiar dacă PC-ul a fost curățat de Vobfus, Beebone poate downloada o nouă versiune a acestuia.

Choi recomandă utilizatorilor sistemului de operare Windows să dezactiveze opțiunea „autorun” deoarece este un punct sensibil pe care Vobfus îl explorează atunci când se transmite prin USB-uri.